Procesverbetering in de fabriek
Productieproces | Innovatie Big Data en AI

Bereik hogere klanttevredenheid met procesverbetering

Smart Industry • 29 maart, 2022

De eisen van klanten worden steeds hoger. In kwaliteit en duurzaamheid, maar ook in maatwerk en snelheid. Om met de wensen van de klant mee te kunnen bewegen, zal jij als maakbedrijf je productieproces voortdurend moeten verbeteren en optimaliseren.

Hiermee kan je niet alleen blijven voldoen aan de vraag van de klant, maar kan je ook slimmer werken en zo jouw kosten verlagen. In dit artikel zoomen wij verder in op het verbeteren van processen in de maakindustrie en laten we ondernemers aan het woord over hoe zij hun procesverbetering voor elkaar hebben gekregen.

Waarom moeten jouw processen worden geoptimaliseerd?

Een trage informatiestroom remt je bedrijf. De snelheid binnen je bedrijf is een graadmeter voor de fitheid. Voor een hoge snelheid moet alles soepel lopen. En moet veel aandacht zijn voor versnelling van productie(processen). Maar voor snelheid is ook een snelle informatiestroom nodig. Anders wordt dat de rem van je bedrijf, zo schrijft Ruurd Portman in zijn blog Dit is de blinde vlek van procesoptimalisatie en productieverbetering.

Want, nieuwe technologieën veranderen de wereld in een razend tempo, en dat is de maakindustrie natuurlijk niet ontgaan. In het huidige digitale tijdperk ontkom je niet meer aan een digitale transformatie. Zeker ook omdat de verwachtingen van klanten en eindgebruikers meeveranderen. De (digitale) ervaringen die ze opdoen bij het ene bedrijf — privé of zakelijk — verlangen ze nu ook van jouw organisatie. Hoe voldoe je aan deze wensen? Of met andere woorden: hoe waarborg je de bedrijfscontinuïteit van jouw onderneming in dit digitale tijdperk? 

3-Mar-28-2022-10-26-48-79-AM

In de maakindustrie zien we dat productie en omzet nog steeds groeien, maar dat veel bedrijven nog achterlopen in het digitaliseren van de fabriek en dat een strategie voor technologie zoals Internet of Things (IoT), servitization en artificiële intelligentie (AI) nog veelal ontbreekt. Terwijl juist dit tools zijn die ingezet kunnen worden om de bedrijfsprocessen te verbeteren en daarmee de productie nog beter af te kunnen stemmen op de actuele vraag. Lees het artikel op Smart Industry Noordwest welke zes belangrijke trends het bedrijf Evalan voorziet op het gebied van Industrial IoT.

Procesverbetering met behulp van digitalisering

Digitalisering draait om het toepassen van de nieuwe digitale technologieën om nieuwe business modellen te ontwikkelen, kwaliteitsvolle dienstverlening te realiseren en te zorgen voor nieuwe inkomsten en waarde producerende kansen. Het is al langer een belangrijke ontwikkeling in de maakindustrie en essentieel om jouw onderneming toekomstbestendig te maken. Waarom? Dit heeft alles te maken met de veranderende klantvraag. Ze vragen om unieke ontwerpen, zo goedkoop mogelijk, betere doorlooptijden en snelle levering. Dit maakt een flexibel productieproces met inzicht in de klantvraag cruciaal. Lees hier meer over de kenmerken van een toekomstbestendig maakbedrijf.

2-Mar-28-2022-09-48-08-39-AMDe 3 pijlers om je productieproces te verbeteren en optimaliseren

Slim onderhoud en slimme productielijnen zijn essentiële onderdelen van Smart Industry. Maar ze gaan pas echt werken met slimme mensen. Innovatieversneller Smart Industry Mark Peters van IJssel Technologie in Zwolle legt uit dat er drie aspecten onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn:

  • Smart Industry vormgeven met slim onderhoud
  • Je productieproces verbeteren en optimaliseren met slimme productielijnen
  • Slimme mensen aan de basis zetten voor het verbeteren en optimaliseren van het productieproces

“Laat medewerkers kennismaken met nieuwe technologie en enthousiasmeer hen zo voor de mogelijkheden van Smart Industry.” Ontdek in zijn blog meer over de drie pijlers om je productieproces te verbeteren en optimaliseren.

Productieprocessen optimaliseren met eigen data – zo doe je dat

Op 1 oktober 2021 tijdens het 11e DVC-SI Tafelgesprek, gingen we in gesprek met MKB ondernemer Janwillem Verschuuren van De Cromvoirtse. In dit Tafelgesprek, zie je welke kansen er zijn om ook jouw eigen productieproces verder te optimaliseren met behulp van beschikbare data.

Janwillem vertelt hoe hij werkt aan het optimaliseren van de doorlooptijden en hoe hij gebruik maakt van gegevens die al in de systemen aanwezig zijn, maar die nog niet werden gebruikt. Stapje voor stapje verzamel je data en vervolgens ga je die bewerken. Kennis die uit data kan worden gegenereerd wordt steeds belangrijker. Zo krijg je goed inzicht in jouw productieproces en de organisatie. Daarmee maak je de weg vrij voor optimalisatieslagen.

Bekijk hier het tafelgesprek met Janwillem Verschuuren van De Cromvoirtse:

productieprocessen-optimaliseren-met-eigen-dataProcesverbetering in de praktijk

Veros Metaalwerken heeft de vergaande ambitie om het productieproces scherp op de rit te krijgen en heeft hier al de nodige stappen in gezet met behulp van Robotisering en automatisering. Lees hier hoe zij dit hebben aangepakt en (nog) steeds verder optimaliseren. 

Aebi- Schmidt en Gunnebo zijn beiden bedrijven die lasrobots inzetten in hun productieproces. Lasrobots werken goed voor grote series, maar kleine series zijn een stuk lastiger. Beide bedrijven zijn een steeds grotere variëteit aan producten gaan maken, kleine series dus. Ze zijn beiden in aanraking gekomen met Het Fieldlab Smart Welding Factory, dat bedrijven helpt om de lasrobots veel effectiever in te zetten voor kleine series.

Aebi-Schmidt en GunneboIn het DVC-SI Tafelgesprek Werk aan bedrijfsdoelen met IoT en Data neemt Rob Fleuren, ICT manager van AAE, ons mee in de verbeterslagen die zijn bedrijf maakt. Sensoren monitoren de interne logistieke bewegingen, met deze eigen bedrijfsdata weet AAE flinke rendementsverbeteringen te realiseren. AAE is een toonaangevende machinefabrikant die met 350 mensen in Helmond werkt aan complexe technische oplossingen.

En van Kurt Wils, Industry 4.0 projectleider bij AAE en bestuurslid van het Fieldlab, horen we tijdens ons gesprek hoe de bedrijven verder komen met voorspelbaar onderhoud, procesverbeteringen en het aansturen van Automatic Guided Vehicles (AGV’s).

Bekijk het tafelgesprek hier: 

Bedrijfsdoelen met IoT en dataEvenementen voor procesverbetering in de maakindustrie

Er worden de komende periode meerdere evenementen georganiseerd waar uitgebreid ingezoomd wordt op procesverbetering in de maakindustrie. Bekijk het totaaloverzicht op onze evenementenkalender.

Tijdens het Smart Industry Event 2022 verzorgde Edwin Gerritsen, Business Developer bij Demcon Industrial Systems uit Enschede, een presentatie over slimme productietechnieken in de praktijk. Lees zijn ervaringen en adviezen in het artikel: De voordelen van industriële automatisering in de maakindustrie

Masterclass Industriële automatisering
Masterclass Industriële automatisering - De basis

Kom op 21 april naar deze masterclass en krijg inzicht in hoe je het productieproces zinvol kan (laten) automatiseren

Meer info en aanmelden
Picture of Smart Industry

Smart Industry

logo

De inhoud van dit artikel is verzorgd door: www.smartindustry.nl

Voor meer informatie, neem contact op met: Susanne.vandervelden@smartindustry.nl