Skip to content

Digitalisering van de maakindustrie in de praktijk

Digitaal up-to-date

Engineering 4.0 is een centraal onderdeel van Industry 4.0/smart industry. Engineering is enorm getransformeerd in de afgelopen 250 jaar. Reis met ons naar het verleden, heden en de toekomst: van de handmatige concepttekening voor de eerste machine, tot de meest geavanceerde methodes van vandaag en morgen.

Dat noemen wij: Engineering 4.0.

Handmatig tekenen - ENGINEERING 1.0 [1760 tot 1970]

Tijdens de Industriële Revolutie, van 1760 - 1840, begon een verschuiving naar machinaal produceren. Toch werden grote uitvindingen zoals de stoommachine nog handmatig opgetekend met potlood en papier. Honderden baanbrekende ontwerpen kwamen voort uit aanzienlijke hoeveelheden van handmatige ‘trial and error’.

Digitale 2D CAD tekeningen - ENGINEERING 2.0 [jaren 1970 tot 1995]

Door de introductie van de computer werd een nieuwe ontwerpmethode geboren: Computer Aided Design (CAD). Met eenvoudige 2D hulpmiddelen zoals ‘verplaatsen’, ‘kopiëren’ en ‘wissen’ werden lay-outs ontworpen van cirkels, lijnen en bogen. 2D tekensoftware verfijnde al snel aanzienlijk. Toch bleef communiceren over ontwerpen lastig met 2D aanzichten. Ook moesten vele fysieke prototypes gebouwd worden, met als gevolg dure en lange ontwerpcycli.

3D CAD en het internet - ENGINEERING 3.0 [1995-2015]

Midden jaren 1990 was 3D-ontwerptechnologie beschikbaar voor bedrijven die het konden veroorloven. Mainframe computers kostten toen nog miljoenen, maar al snel werd 3D-ontwerpen betaalbaarder. Met 3D CAD konden engineers een aanpassing aanbrengen, waarbij het model zichzelf automatisch bijwerkte. Simulatie en Product Data Management werden belangrijker. Geleidelijk werd het internet steeds toegankelijker.

De smart revolution: Industry en Engineering 4.0

In de vierde industriële revolutie gaan automatisering en digitalisering nog verder: de digitale wereld en de realiteit versmelten met elkaar. Machines, apparaten, sensoren en mensen zijn verbonden en communiceren met elkaar in real-time.

Binnen Engineering 4.0 gaat het om hoe efficiënt kennis en data worden gedeeld met relevante partijen: Marketing, Verkoop, Inkoop, Kwaliteit, Productie en binnen Engineering zelf. Denk ook aan externe partners, leveranciers, verkopers en klanten die niet zonder de juiste informatie kunnen. Zo realiseren bedrijven een hogere productiviteit en een kortere time-to-market, betere producten en de eliminatie van onnodige kosten uit productontwikkeling. Kortom, het helpt hen om te concurreren.

De technologieën die Industry 4.0 concreet onderscheiden van de voorgaande fase zijn Big data en AI-analytics, the Industrial Internet of Things, cybersecurity, additieve productie (3D-printen), werken vanuit de cloud, Augmented Reality, zelfstandige robots en Digital Twins.

Wat levert Engineering 4.0 je op?

Uit onderzoek van MPI Group (2020) blijkt dat 93% van de deelnemende bedrijven een verbeterde productiviteit en 90% een verbeterde winstmarge toeschrijft aan de implementatie van smart industry oplossingen in hun bedrijf. Zij verwachten dat deze verbeteringen de komende jaren verder doorzetten.

Op termijn wordt de smart factory zo vanzelfsprekend als de smartphone. Toch is het identificeren van kansen en mogelijkheden nog uitdagend, voor kleine én grote bedrijven. Begin bij de essentie: interconnectiviteit van machines en engineering. Wat betreft engineering, met geïntegreerde ontwerptools maak je direct een sterk begin.

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts