Welke vragen krijgt een Smart Industry Adviseur allemaal?

Marije Bakker • 1 juni, 2021

“Ja, ik wil zeker iets met Smart Industry, maar waar moet ik beginnen?”

“Er zijn zoveel nieuwe technologieën, hoe weet ik nou welke voor ons het meest interessant is?”

“We verzamelen al wel een heleboel data, maar ik weet eigenlijk niet hoe we dit kunnen gebruiken in onze operatie…”

Dit zijn zomaar wat vragen die ik in mijn dagelijks leven als Smart Industry-adviseur bij FME tegenkom. Het is een grote uitdaging, om als ondernemer altijd maar in de gaten te hebben welke technologieën eraan komen en ook nog eens goed in te kunnen schatten welke voor jouw bedrijf het meest interessant is. Wat het nóg moeilijker maakt is dat die technologische ontwikkeling de laatste jaren een enorme versnelling kent. Oftewel: je moet nog beter opletten en sneller schakelen, terwijl tegelijkertijd de normale operatie ook gewoon doorloopt. Ga er maar aan staan…

Toch is het belangrijk dat de technologische industrie vooruitkijkt, want er liggen heel veel kansen, maar ook een aantal bedreigingen op de loer. Maar hoe bepaal je waar je prioriteiten liggen en welke volgende stap je moet zetten?

Goed nieuws, dit hoef je niet alleen te doen! Er is een flink aantal partijen in Noord-Nederland die je hiermee willen helpen en deze partijen hebben zich verenigd in de Smart Industry Hub. De Hub heeft als doel om de Noord-Nederlandse maak- en procesindustrie klaar te stomen voor de toekomst door hen te ondersteunen in hun stappen op het gebied van Smart Industry.

Voor deze ondersteuning gebruiken wij het Smart Industry Assessment een uitgebreide vragenlijst over alle onderwerpen binnen het begrip Smart Industry. Hierbij kun je onder andere denken aan verdienmodellen, de digitale fabriek en slim werken. Maar ook besteden we aandacht aan duurzaamheid en flexibele productie.

Nu zul je misschien wel denken: ‘komen ze weer, met zo’n ellendige vragenlijst…’ Maar dat is precies wat dit Assessment niet is: een platte vragenlijst. Het gaat hier namelijk juist om het doorgronden van de onderwerpen en het voeren van de discussies bij het beantwoorden van de vragen. Dit bewerkstelligen we door het assessment niet toe te sturen, maar samen met jou af te nemen!

Twee adviseurs van de Smart Industry Hub Noord gaan samen met jou en een aantal van jouw collega’s (2 tot 6, vaak van verschillende afdelingen) aan de slag met de vragen van het Assessment. Dit doen we in twee afspraken van twee uur. Deze tijd is nodig omdat er genoeg met elkaar te bespreken is en er vaak erg mooie discussies ontstaan.

Het doel van het beantwoorden van de vragen is om goed in beeld te krijgen wat de huidige status van jouw bedrijf is, om vervolgens vast te stellen waar de ambitie op die onderwerpen ligt en welke onderwerpen binnen jouw bedrijf nou de hoogste prioriteit zouden moeten hebben. Simpel en overzichtelijk.

En dit levert je als ondernemer verschillende dingen op. Eén van de belangrijkste opbrengsten van het Assessment is het krijgen van inzicht. Inzicht in de huidige situatie van je bedrijf en inzicht in waar je als bedrijf op al die verschillende onderwerpen naartoe wil. Daarnaast brengt het Assessment focus aan: je kunt als bedrijf niet alles tegelijkertijd oppakken en wij identificeren samen met jou de gebieden waar de grootste kansen liggen. Ook kijken we dan direct hoe je hier concreet invulling aan kunt geven, bijvoorbeeld door het volgen van een workshop/masterclass of door direct een link te leggen naar solution providers in de regio. Tot slot zorgt het Assessment voor draagvlak: door het samen met een aantal mensen uit je bedrijf in te vullen kom je erachter hoe iedereen over bepaalde zaken denkt en waar jullie gezamenlijke doelen zouden moeten liggen. Dit maakt het vele malen makkelijker om daarna met elkaar acties af te spreken en uit te voeren.

Sinds de start van de Smart Industry Hub hebben we het Assessment bij meer dan 20 bedrijven afgenomen en wat is het geweldig om met de Noord-Nederlandse bedrijven aan de slag te zijn! Gedreven mensen, goeie discussies en bovenal heldere vervolgstappen. Bij al deze bedrijven heeft het ervoor gezorgd dat het grote, ingewikkelde en hoog-over Smart Industry-begrip concreter en meer behapbaar is geworden. En de conclusie is dat de onderwerpen niet altijd zo ingewikkeld zijn als ze lijken en er soms al heel snel hele mooie dingen te realiseren zijn.

Wil jij nou ook samen met ons aan de slag? Dat kan gelukkig. Als je je hieronder aanmeldt nemen wij contact met je op en plannen we snel een afspraak in. Heb je nog vragen, dan beantwoorden we die natuurlijk eerst.

Hopelijk tot snel! 

Ja, ik wil graag kennismaken!

Hartelijke groet,

Marije Bakker_Handtekening

Adviseur Smart Industry Hub Noord

P.S. Geen zorgen, we laten ons niet afremmen door Corona! Een Assessment kunnen we ook online met jullie doen als dit jullie voorkeur heeft.

 

 

Picture of Marije Bakker

Marije Bakker

Adviseur Smart Industry bij FME

logo

De inhoud van dit artikel is verzorgd door: www.smartindustry.nlhttps://smartindustry.nl/hubs/noord

Voor meer informatie, neem contact op met: Susanne.vandervelden@smartindustry.nl