vanderkamp

Vanderkamp krijgt inzicht door digitalisering

BOOST Smart Industry • 26 juli, 2021

Ook binnen de installatie-industrie is men druk bezig met digitaliseren van processen en werkzaamheden. Een concreet voorbeeld treffen we aan bij Vanderkamp pompen. Door de bouwlocatie digitaal in beeld te brengen zijn zij in staat om de pompinstallatie op de centimeter nauwkeurig te plaatsen.

Een computer gebruiken we allemaal dagelijks. Toch wordt het een ander verhaal wanneer de onderneming toe is aan een volgende fase in het groeiproces. Voor veel ondernemers is het een grote stap om van losse automatische procedures over te stappen naar een altijd up-to-date gedigitaliseerde productieproces. De ondernemer heeft dan vaak het gevoel dat hij de controle over het proces kwijtraakt. Om toch die transitie te maken is het mogelijk voor ondernemers om zich te laten begeleiden door een expert. 

Vanderkamp

Een van de ondernemers, die onlangs het digitaliseringsproces is gestart, is Vanderkamp. Het bedrijf is een specialist op gebied van turnkey, tijdelijke pompinstallaties. Het is een innovatief, flexibel bedrijf met creatieve en gemotiveerde mensen dat hoogwaardige oplossingen biedt, zowel nationaal als internationaal op gebied van afvalwater, oppervlaktewater, industriewater en fire fighting. Hun uitdaging is om voor alle voorkomende tijdelijke pompproblemen een oplossing te leveren en gebruiken daarvoor hun kennis als kern van hun dienstverlening.

Digitalisering binnen de installatie-industrie

Vanderkamp is haar digitaliseringsproces gestart met het digitaliseren van de bouwlocatie waar de tijdelijke pompinstallatie wordt geplaatst. Door de bouwlocatie met behulp van een drone digitaal in kaart te brengen, is men in staat de installatie op de centimeter nauwkeurig te plaatsen. Dit vereenvoudigt de calculatie en voorkomt dubbel werk tijdens de voorbereiding en installatie van de tijdelijke pompinstallatie. 

Vervolgens zijn binnen Vanderkamp de werkprocessen onder de loop genomen. Middels een waardestroomanalyse zijn de bestaande processen gevisualiseerd en is in kaart gebracht waar de grootste verbeterkansen liggen voor het bedrijf. De grootste kansen op verbetering lagen in het planmatig voorbereiden van projecten in teamverband en het standaardiseren van processen

Ontwikkeling door eigen inzet

In het digitale ontwikkelingsproces is Vanderkamp bijgestaan door Future Industries. Kenmerkend voor de aanpak is het vergroten van de zelfredzaamheid van de mensen op de werkvloer en het stimuleren van een teamprestatie. Future Industries begeleidt en ondersteunt dit zonder hierin sturend te zijn. Door deze ondersteuning leren de medewerkers niet alleen hoe zij procesgericht kunnen (samen)werken maar ook hoe zij wekelijks het proces kunnen aanscherpen met ervaring uit de dagelijkse praktijk.  

Dubbele werkzaamheden werden vervangen door een aanpak waarin het voorbereiden van projecten centraal staat. Bovendien is ook gekeken naar een betere match tussen het soort werk en de persoonlijke mogelijkheden van de medewerker. Rol gebaseerd werken werd geïntroduceerd en maakte het mogelijk om de medewerker flexibeler in te kunnen zetten.  

We kwamen erachter dat we veel werk dubbel deden. Door het structureren van de rollen van werknemers binnen de onderneming werden taken duidelijker en overzichtelijker.

Door het elimineren van dubbele, handmatige processen en het structureren van de rollen, is er een eerste stap gezet naar een meer groeibestendige inrichting van het bedrijf. Het bedrijf wordt daardoor beter in staat om aan te sluiten op de verwachtingen van de markt (reactiesnelheid en kwaliteit van commercieel proces). Bovendien wordt het bedrijf aantrekkelijker op de arbeidsmarkt waardoor het beter in staat is om gemotiveerde en ambitieuze werknemers aan te trekken.  

Luister naar eigen werknemers

Hielke Werkman van Vanderkamp heeft voor digitalisering binnen de onderneming nog een waardevolle tip: “Betrek de werknemer bij het proces. Zij kennen als geen ander de werkprocessen binnen een onderneming en weten precies hoe je het proces beter kan structureren. De toegevoegde waarde binnen de gehele transitie door digitalisering is dat de ontwikkeling gedaan wordt door de werknemers van het bedrijf. Zij moeten het tenslotte ook uitvoeren.”

Meer weten over digitalisering?

Wil je meer weten over Data & Digitalisering of andere Smart Industry toepassingen? Neem dan contact met ons op.

Ik wil een gratis adviesgesprek
Picture of BOOST Smart Industry

BOOST Smart Industry

BOOST, dé navigator voor een slimme en schone industrie

logo

Dit artikel is verzorgt door Boost Smart Industry Oost www.boostsmartindustry.nl

Voor meer informatie, neem contact op met: annet@boostsmartindustry.nl