leercultuur
| Leren, ontwikkelen en opleiden

Hoe ontwikkel je een sterke leercultuur?

Smart Industry • 14 januari, 2021

Succesvolle organisaties weten zich continu aan te passen aan veranderende omstandigheden. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Eén ding is zeker: er heerst een sterke leercultuur. In november is Smart Industry gestart met de training ‘naar een lerende organisatie’, die handvatten aanreikt om jouw Smart Industry Hub, Smart Industry Fieldlab, bedrijf of onderwijsorganisatie stapje voor stapje te ontwikkelen tot een lerende organisatie.

De deelnemers leren tijdens een serie workshops wat je als individu kunt doen, wat kun je met je team doen, wat zijn de motivatiefactoren, maar ook welke stappen kun je nemen in de inrichting van je organisatie en wat betekent dit voor je manier van leidinggeven. Daarnaast is er speciaal voor Smart Industry Fieldlabs een module die zich richt op het adviseren van bedrijven over deze thema’s. In deze blog lees je meer over de inhoud van de workshops. Ook kun je veel leren van kennis en initiatieven van andere deelnemers. 

“Als programmamanager van het innovatiecluster Noordoostpolder helpen de concrete tools mij om de bedrijven in ons cluster een stap verder te helpen. Je krijgt inzicht in de theorie en doordat de trainers de taal van de bedrijven spreken, zijn ze goed in staat om de kennis van o.a. de leercultuurdragers van Menno Vos (lector Leven Lang Ontwikkelen) over te brengen op een pragmatische manier. Ik zie ook een vervolg voor me waarin we deze training -dedicated- inzetten voor het Innovatiecluster, zodat de impact nog groter zal zijn!” Roy van Enkhuijzen -  Programmamanager Innovatiecluster Noordoostpolder 

Van kantine naar werkplaats

VHM Machinery uit Ens, één van de deelnemers aan de training, heeft noodgedwongen als coronamaatregel de kantine verplaatst naar de werkplaats, zodat de anderhalve meter kan worden gehandhaafd. Wat blijkt, door het zicht op het werkproces kwamen er vragen, ontstond uitwisseling van kennis tussen werknemers en kwamen nieuwe ideeën voor het verbeteren van het productieproces naar boven. Ook zorgt het voor meer inzicht in en begrip van elkaars werkzaamheden.

“Ik heb me aanvankelijk opgegeven voor een ‘inspiratieprogramma’, maar ben eigenlijk terecht gekomen in een uitgebreid traject waarin ik leer hoe leren werkt en in de praktijk kan worden gebracht. Door direct de koppeling te maken met het eigen bedrijf en de collega’s ben ik straks in staat om een abstract begrip als ‘leercultuur’ handen en voeten te geven in onze eigen ondernemingspraktijk. Dit programma biedt zoveel meer dan alleen inspiratie, en het geeft mij juist een brede basis waarmee ik binnen ons bedrijf meteen mee aan de slag kan.” Eveline van Hees - VMH Machinery

Aanmelden

Wacht niet langer en meld je nu aan voor een gloednieuwe reeks trainingen. Smart Industry start in februari met een nieuwe training ‘naar een lerende organisatie’ op de donderdagmiddag van 15.30 uur tot 17.00 uur. Meld je aan! 

pexels-kampus-production-5940721
Serie workshops 'naar een lerende organisatie'

Krijg handvatten om jouw organisatie stapje voor stapje te ontwikkelen tot een lerende organisatie

Inschrijven workshops
Picture of Smart Industry

Smart Industry

logo

De inhoud van dit artikel is verzorgd door: www.smartindustry.nl

Voor meer informatie, neem contact op met: Susanne.vandervelden@smartindustry.nl