Productieproces | Innovatie Smart robotica

Tekort aan lassers? MaxQ cobot verhelpt dit probleem

SMITZH • 25 maart, 2022

In Nederland is een groot tekort aan lassers. De verwachting is dat dit tekort de komende jaren alleen maar toeneemt. De gemiddelde leeftijd van lassers ligt namelijk nu al boven de 50 jaar. Om dit personeelstekort op te vangen, wordt er nu al volop gewerkt met lasrobots en lascobots.

RAMLAB_Photos of cobot_20222402_HPM_Tatiana-4Voor het repareren en oplassen van metalen onderdelen bestond tot voor kort geen oplossing. RAMLAB brengt daar met de ontwikkeling van de MaxQ cobot verandering in. Smart Manufacturing Industriële toepassing in Zuid-Holland (SMITZH) ging in gesprek met de makers van MaxQ cobot.

Hoe werkt de MaxQ cobot?

De MaxQ cobot is een uitkomst voor lasbedrijven die zich bezighouden met het oplassen en reparen van metalen onderdelen.

CEO Vincent Wegener legt uit hoe het systeem werkt: ¨Met de MaxQ Cobot hebben we een 3D-scanner in de kop van de cobot geïntegreerd. Daarmee scannen wij het onderdeel, genereren we de tool paden en lassen we het onderdeel weer volledig automatisch terug.¨


Wat zijn de voordelen?

Een van de grootste pluspunten van het innovatieve systeem is dat het personeelstekort voor een deel kan worden opgevangen.

Wegener: ¨En het heeft nog meer voordelen voor de lasser of de operator, omdat hij op deze manier op afstand kan werken en hij niet in de lasrook hoeft te staan. Bovendien kan de operator sneller werken. De operator of lasser last met deze cobot namelijk meer kilo's per uur en daarnaast wordt de kwaliteit gewaarborgd. De parameters van de lassen worden realtime opgeslagen en gemonitord.¨

RAMLAB_Photos of cobot_20222402_HPM_Tatiana-2

Voordat de MaxQ Cobot daadwerkelijk in gebruik werd genomen, is het monitoring- en controlesysteem uitgebreid getest in het fieldlab van RAMLAB op de RDM-campus in Rotterdam. 

RAMLAB_Photos of cobot_20222402_HPM_Tatiana-1

Geïnteresseerd?

Houdt jouw bedrijf zich bezig met de reparatie of het oplassen van slijtonderdelen? En ben je nieuwsgierig hoe je de MaxQ Cobot in jouw bedrijfsproces kunt integreren? Neem dan contact op met Vincent Wegener en meld je aan voor een demo.

Meer info en aanmelden voor een DEMO

Picture of SMITZH

SMITZH

Logo_SMITZH

Smart Manufacturing Industriële toepassing in Zuid-Holland www.smitzh.nl