ZTI Smart Machines: Maatschappelijk en duurzaam ondernemen

Smart Industry Hub Noord-west • 14 januari, 2022

ZTI Smart Machines is gevestigd in het dorpje Tuitjenhorn in de provincie Noord-Holland. Alhoewel de werkplaats, ontwikkelingsruimte, het magazijn en de kantoren van ZTI compact zijn, zegt dit niks over de impact van het bedrijf. Zo worden de machines die ZTI ontwikkelt en produceert wereldwijd gebruikt en worden ze gezien als uniek, innovatief en duurzaam. Dit alles realiseert het bedrijf met 15 mensen met verschillende disciplines. Hans Keijzer, directeur en eigenaar van ZTI, werkt met meerdere machinebouwers in Noord-Holland aan een innovatieve en toekomstbestendige Noord-Hollandse machinebouwindustrie. Hij verwacht door de recente aansluiting bij TechValley dat dit zal leiden tot economische groei en een verhoging van de kennis.

Zaadje voor zaadje

In de werkplaats in Tuitjenhorn pakt een compacte robotarm minutieus zaadjes op. Met behulp van visiontechniek wordt, zaadje voor zaadje, bepaald welke exemplaren voldoen. De goede zaadjes worden met een klein zuigmondje opgepakt en vervolgens in een petrischaaltje gelegd. De zaadjes die niet voldoen worden in een apart bakje geplaatst, klaar voor een eventuele tweede ronde. Keijzer is zichtbaar blij met de nieuwste machine. Dit prototype is klaar voor een kennismaking met de buitenwereld en volgt wellicht in de succesvolle voetsporen van de andere machines uit de koker van ’zijn’ engineers. “Wereldwijd spelen wij zeker een rol in de ontwikkeling van het automatiseren van productieketens. Onze mangoschilmachines, de diverse fruitpeelers en -slicers staan in landen als Mexico, Indonesië, Alaska, Australië, Verenigde Staten, de Emiraten, Engeland, Duitsland en België. Maar ook in Nederland zijn wij in diverse branches werkzaam.”

Gezonde wereld

De focus ligt bij ZTI smart machines op zorgvuldig gebruik van grondstoffen, de reductie van afval en daarnaast op een hoog rendement voor de gebruiker. Maatschappelijk en duurzaam ondernemen is voor de directie van ZTI niet meer weg te denken in de bedrijfsvoering. “Het ontwikkelen van machines die ongezond, repeterend werk vervangen en zo min mogelijk afval produceren blijft iedere keer weer een uitdaging. Wij focussen ons op fruit, maar hebben ook machines ontwikkeld voor de bloementeelt en de groenteverwerking”, zo vertelt Hans, die wijst naar een van zijn best lopende machines; de Citrus & Kiwi Peeler. Deze machine schilt zowel kiwi’s als citrusvruchten en kan daarnaast ook lange repen van een citrusschil gutsen. “De schilrepen, of zest, wordt veel gebruikt in de bakkerij industrie en voor het maken van marmelades.

Snoepwinkel

Een rondje werkplaats betekent een kennismaking met een aantal engineers en techneuten die met behulp van de nieuwste softwaresystemen bezig zijn met het ontwikkelen van een nieuwe machine of een onderdeel daarvan. Hans: “Voor techneuten is onze werkplaats een soort snoepwinkel. Alle mogelijke materialen, machines en technieken zijn aanwezig om proefopstellingen te maken, zelfbedachte onderdelen te draaien of te experimenteren met nieuwe oplossingen. Alles wat wij hier doen is maatwerk. Bestaande machines worden naar wens aangepast, of we engineeren een compleet nieuwe machine als daar vraag naar is. Zo ontwikkelden we lang geleden de Mangopeeler, maar inmiddels hebben we ook een machine gemaakt die de wangetjes van de mango afsnijdt en verwerkt.”

Voor de muziek uit

ZTI smart machines en de machinebouwpartners van TechValley zijn altijd bezig met de ontwikkeling van slimme innovaties in industriële processen. Ze hebben samen vier gemene delers: herhalend werk wordt lichter, veiliger, gezonder en duurzamer. Hans: “Ondanks de grote verscheidenheid in producten en markten, lopen de meeste technische bedrijven tegen dezelfde zaken aan. Door de krachten te bundelen, samen op te trekken en te innoveren in TechValley blijven we met processen, diensten en kennis voor de muziek uit lopen. Ik ben blij met deze samenwerking en verwacht er veel van.”

Terugblik webinars
webinar Robotica en Vision technologie

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Bekijk ons webinar
Picture of Smart Industry Hub Noord-west

Smart Industry Hub Noord-west

logo

De inhoud van dit artikel is verzorgd door: www.smartindustry.nl

Voor meer informatie, neem contact op met: Susanne.vandervelden@smartindustry.nl