Skip to content

Leercultuur: leid vakmensen op zodat jouw bedrijf blijft meetellen

Leren, ontwikkelen en opleiden

Om als bedrijf te kunnen blijven concurreren in de toekomst, heb je nieuwe kennis nodig. Het (blijven) opleiden van vakmensen om dit te bereiken is daarin essentieel. Lees in dit artikel alles over het opzetten van een leercultuur binnen jouw organisatie.

Om als bedrijf te kunnen blijven concurreren in de toekomst, heb je nieuwe kennis nodig.

  • Om meer te produceren met minder mensen.
  • Om relevant te blijven tijdens technologische transformaties die elkaar in hoog tempo opvolgen.
  • Om mee te bewegen met transities in bijvoorbeeld energie of voedsel.

Investeer in een goed doordachte leer- en ontwikkelstrategie

Het (blijven) opleiden van vakmensen om dit te bereiken is daarin essentieel. Alle reden dus om te investeren in een goed doordachte strategie voor leren en ontwikkelen. Op die manier kun je je huidige personeel zo goed mogelijk behouden en investeren in hun (brede) inzetbaarheid.

Bovendien kan een goed programma voor leren en ontwikkelen je net dat streepje voor geven op de arbeidsmarkt voor technisch personeel. Zeker jongere technici zien mogelijkheden voor opleiding en (persoonlijke) ontwikkeling als een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde.

In het blog Hoe help ik mijn personeel leren en ontwikkelen in het digitale tijdperk? gaan wij dieper in op de belangrijkste elementen in zo’n leercultuur, als basis voor innovatie en bedrijfscontinuïteit.

Om de kennis in jouw bedrijf te vergroten, kan goed gebruik worden gemaakt van digitale leermogelijkheden. HDN (Hygienic Design Network) en Leemberg Pijpleidingen werken al langer met e-learning als studie-kanaal en hebben een gezamenlijk whitepaper geschreven waarin zij hun ervaringen op dit gebied delen.

Case study Kennis Borgen - leercultuur

Investeren in de leercultuur van jouw organisatie

Om het personeel de juiste kennis en vaardigheden te geven, is geld nodig. Deze financiële investeringen hoeven niet alleen vanuit de werkgevers te komen. Er zijn meerdere subsidieregelingen beschikbaar om ervoor te zorgen dat de vakmensen van de toekomst over de juiste kennis en competenties beschikken.

Op onze pagina Financiering hebben wij de meest actuele financieringsregelingen voor je op een rij gezet.

Meer weten over het opleiden en subsidiemogelijkheden?

Wil jij jouw vakmensen opleiden voor de toekomst en wil je weten welke subsidieregelingen voor jou van toepassing zijn? Wij helpen je hier graag bij.

Adviesgesprek mensenteams - leercultuur

Met een leercultuur ben je klaar voor morgen


Wanneer jouw personeel de juiste set aan kennis en vaardigheden bij zich heeft, dragen ze in een hoge mate bij aan het optimaliseren en innoveren van de organisatie. Veel bedrijven zijn daar al proactief mee bezig. Zoals bijvoorbeeld Aebi Schmidt, producent van machines en voertuigen voor gladheidsbestrijding, straatreiniging en park-/tuintechniek.

In hun interne programma Fit 4 Tomorrow denken medewerkers na over manieren om hun producten en processen te verbeteren of te versnellen. Dat levert inspirerende ideeën op, van slimmere montage tot initiatieven die het energieverbruik verminderen.

Ook Hedon Electronic Developments ontwikkelde zichzelf als een lerende organisatie. Hoe het personeel dit ervaart en welke chemie hierdoor is ontstaan zie je in onderstaande video. 

De vertaalslag van een leercultuur naar jouw praktijk


En er zijn meer initiatieven. Zoals Fieldlabs, waarbinnen bedrijven en kennisinstellingen dergelijke Smart Industry-oplossingen kunnen ontwikkelen, testen en implementeren. Zo legt Techport in het blog 10 vragen over de aanpak en skillsprogramma’s uit hoe zij hun kennis ontwikkelen en verspreiden.

Als je dit stadium met jouw organisatie hebt bereikt, is het nog belangrijker om je personeel te behouden. Blijf ze boeien en aan je binden. In het blog Technisch personeel motiveren: binden en boeien geven we drie tips hoe je dit kan doen.

Positie in de markt behouden en verbeteren


Als je als organisatie in de maakindustrie jouw concurrentiepositie wil behouden en verbeteren, dan moet de productiviteit enorm toenemen. Met de juiste technologie kan dat. Dus naast het opleiden van jouw personeel, is het ook belangrijk om de juiste innovaties in te zetten in jouw werkprocessen.

Onder andere door het koppelen van digitale processen aan reële industriële processen.

Er wordt in Nederland al meerdere jaren ingezet op het versneld implementeren van smart manufacturing binnen de technologische industrie en aanpalende industrieën om de economische structuur te versterken. Dit gebeurt door verschillende ontwikkelingsmaatschappijen. Rinke Zonneveld, directeur van InnovationQuarter weidt hier verder over uit in het interview dat hij eerder gaf.

Wil jij nog meer weten over het opleiden van jouw personeel tot vakmensen die klaar zijn voor de toekomst? Wij hebben alle informatie hierover voor je gebundeld in het whitepaper - Bouwen aan een wendbaar bedrijf - Deze kan je hieronder gratis downloaden. 

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts