Skip to content

Leadax; pionier op gebied van circulaire bouwmaterialen

Circulariteit

Een van de pioniers in Circulair ondernemen is Leadax B.V. Dit bedrijf produceert circulaire bouwmaterialen door plastic afval te hergebruiken. Bij het vervaardigen van hun producten door het moederbedrijf Bitufa wordt al ruim 30 jaar bouwmaterialen geproduceerd vanuit de gedachte van een lineaire economie; grondstoffen werden aangekocht en verwerkt om ze vervolgens te verkopen.

Om de transitie te maken naar een circulaire onderneming is de afdeling R&D aan het werk gezet en dat bleek niet voor niets. De ontdekking Polyvinyl Butyral, folie wat o.a. in veiligheidsglas zit, bleek uitermate geschikt voor het produceren van hoogwaardige, lichte en flexibele waterkerende bouwmaterialen, zoals loodvervangers en platte dakbedekking die niet alleen gezonder zijn om mee te werken, maar ook nog eens goedkoper zijn in aanschaf.

Ambitie: lokaal afval gebruiken voor een waterdichte wereld

De transitie naar een circulaire onderneming is voor Leadax daarmee nog niet voltooid. Een van de ambities is om zoveel mogelijk plastic afval lokaal te gaan hergebruiken. Een volgende stap binnen het circulair ondernemen is, volgens Bob Oostelbos - CCO van Leadax - om internationaal productielocaties te openen zodat wereldwijd de folie uit veiligheidsglas lokaal verwerkt kan worden. De hoeveelheden transportbewegingen worden zo gereduceerd, waardoor Leadax de wens naar een totale circulaire kringloop bijna sluitend krijgt.

Wacht niet met beginnen

Binnen de huidige economie is het bekend dat onze fossiele grondstoffen op raken. En op is op! Producenten moeten lang wachten op grondstoffen en door de schaarste van de grondstoffen rijzen de prijzen de pan uit. Dit zal de komende jaren alleen nog maar toenemen. Ontwikkeling binnen de circulaire economie is hard nodig en snel.

Bob Oostelbos - CCO van Leadax - heeft daarvoor een gouden tip: “Ondernemers die die transitie willen maken.... Wacht niet totdat jouw plan 100% waterdicht is, maar ga gewoon starten. Het gaat over meer dan alleen een duurzaam product produceren. Het gaat om heel je bedrijfsvoering. Dat kan niet in één keer! Dus mijn advies is, ga gewoon aan de gang. 70% is ook genoeg om te beginnen en communiceer erover! Heel belangrijk, want positieve aandacht geeft extra energie om weer een volgende stap te maken”.

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts