Skip to content

Is Artificial Intelligence een 'must’ voor de industrie?

Big Data en AI

AI, ofwel Artificial Intelligence is verwerven in ons dagelijks leven, maar hoe zet je dit effectief in de maakindustrie?

AI ofwel Artificial Intelligence. Beter gezegd voor ons Hollanders: Kunstmatige Intelligentie. Het is een breed begrip en iedereen heeft er al mee te maken. Netflix gebruikt AI voor het personaliseren in het aanbod van films en Google gebruikt dagelijks Artificial Intelligence om, op basis van jouw surfgedrag op het internet, advertenties te tonen waar je in geïnteresseerd zou kunnen zijn. Zomaar een paar voorbeelden voor het gebruik van AI in het dagelijkse leven. Wat is het nu precies en, nog belangrijker, waar kan het voor gebruikt worden in de maakindustrie?  

Artificial Intelligence is de toekomst 

Na enig zoeken zijn er vele definities te vinden om Artificial Intelligence uit te leggen. Voor de maakindustrie is de beste definitie te vinden in het volgende: 

Artificial Intelligence is het creëren van intelligente machines die, op basis van data, automatisch patronen kunnen herkennen in een productielijn, om de daaropvolgende acties te plannen en uit te voeren.

Hoe maken we deze algemene definitie concreet? In de maakindustrie zijn vele mogelijkheden te bedenken om kunstmatige intelligentie te implementeren. Zo kan in een productieomgeving deze techniek ingezet worden voor ‘predictive maintanance’: het voorspellen wanneer onderhoud het beste (preventief) uitgevoerd kan worden. Door het verzamelen van data leert het systeem wanneer er onderhoud nodig zal zijn of wanneer er juist iets aan de hand is wat opgelost moet worden, soms nog voordat het probleem zich heeft voorgedaan. 

Zit de maakindustrie hier wel op te wachten? 

Jazeker! De technologieën die ontwikkeld worden op basis van Kunstmatige Intelligentie zijn juist heel geschikt voor de maakindustrie. Denk maar aan de kwaliteitscontrole binnen een productieproces. Een werknemer die nu de kwaliteitscontrole moet uitvoeren, doet dit op basis van subjectieve controles. Door het afnemen van steekproeven wordt niet ieder product gecontroleerd en ook een werknemer kan die ene kleine afwijking over het hoofd zien. Door AI in te zetten binnen een productieproces wordt de kwaliteitscontrole nauwkeuriger en zal deze sneller structurele afwijkingen ontdekken die afkomstig zijn van een defecte machine. 

De voordelen zijn enorm, maar hoe zit het met de nadelen? Behalve dat de investering groot kan zijn en dat voor iedere productieproces een nieuw systeem gecreëerd moet worden, zijn er geen grote nadelen. Voor beide nadelen zijn dan ook snel oplossingen te bedenken. De investering is groot, maar bedenk dat vele batches afkeuren vanwege kwalitatief slechte producten door een machinefout veel schadelijker kan zijn voor het bedrijf. Door het gebruik van AI is het mogelijk deze machinefouten direct te ontdekken en daardoor zal het systeem zich snel terugverdienen. Daarnaast is het creëren van een nieuw systeem spannend, maar er zijn genoeg bedrijven en scholen die het creëren van een dergelijk nieuw systeem een uitdaging vinden.

Do's en Don'ts! 

De voordelen wegen uiteindelijk op tegen de nadelen. Jeroen Linssen, Associate lector afdeling Ambient Intelligence van Saxion Hogeschool, heeft nog een paar DO's en DON'ts. 

DO:

  • Is de IT-infrastructuur op orde? Wanneer je data wil verzamelen ga dan eerst naar de basis. Wat kan al, wat heb je nodig en hoe gaan we het aanpakken?
  • Data verzamelen; zet de data bij de basis al goed weg zodat het makkelijker verwerkt kan worden;
  • Begin klein, iedere stap is er een. De belangrijkste tip is misschien wel: begin!

DON'ts

  • Geloof niet in de magische “black box”. Artificial Intelligence is geen standaardoplossing, maar uiteindelijk is het goed te begrijpen en te verklaren;
  • Kijk niet alleen naar je eigen bedrijf, maar juist naar anderen. Er zijn in de maakindustrie veel innovatieve koplopers waar je van kan leren;
  • Wees niet bang voor de robot-invasie...Mensen blijven uiteindelijk aan het roer en bepalen de inzet van AI.

Meer informatie?  

Het is voor te stellen dat het implementeren van Artificial Intelligence binnen de productielijn een grote stap is en dat er behoefte is naar meer informatie. In ons webinar van 20 mei 2021 hebben we al enige informatie kunnen overbrengen naar ondernemers. Heb je deze gemist? Je kunt de webinar bekijken door te klikken op de volgende link: Webinar Kwaliteitscontrole in de productie, (on)mogelijkheden van AI

BOOST houdt regelmatig Webinars en trainingen om deze veranderingen binnen de maakindustrie te ondersteunen en te versnellen. Kijk in onze agenda voor de planning van diverse webinars en trainingen.

 

 

 

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts