Digitale technologie in de strijd tegen tegen klimaatverandering
| Circulariteit

Wat we met digitale technologie kunnen doen om klimaatverandering te stoppen

Schneider Electric • 3 november, 2021

Digitale technologie heeft een cruciale rol gespeeld in het behalen van successen tijdens dit moeilijke en ook snel veranderende tijdperk. Als we ons nu richten op klimaatverandering, wat misschien wel de grootste uitdaging is van deze tijd, zou digitale technologie ook hierin een wondermiddel kunnen zijn.

Is digitale technologie echt het wondermiddel dat we zoeken?

In de laatste 18 maanden hebben we geweldige dingen bereikt die niemand voor mogelijk had gehouden. Zo zijn meerdere vaccins ontwikkeld, getest, goedgekeurd én op grote schaal geproduceerd in slechts één jaar tijd in plaats van de gebruikelijke 10 jaar. Hoewel dit normaliter 5 tot 7 jaar kan duren, hebben verschillende industrieën zich aangepast aan werken op afstand. Bedrijven hebben de distributie zo aangepast dat de broodnodige producten als wc-papier en vers voedsel geproduceerd en verzonden konden worden, ondanks de sluiting van fabrieken en grenzen.

Maar waarom is digitale technologie dan de sleutel tot de aanpak van klimaatverandering?

Om een milieuramp te voorkomen, moeten wij de totale uitstoot zo ver mogelijk reduceren (het liefst met 100%) in een zo kort mogelijke tijd (binnen de komende 30 jaar). Het is bewezen dat digitale technologie in meerdere vakgebieden processen versnelt. De technologie erachter bestaat dan ook al en kan gelijk ingezet worden. Naast het verminderen van uitstoot levert het een hoog rendement op waardoor de kosten zichzelf uiteindelijk terugbetalen.

Er zijn verschillende mogelijkheden waarop digitale technologie uitstoot kan reduceren en andere ideeën over hoe klimaatverandering kan worden gestopt. Wij hebben er een aantal opgesomd:


  1. Zichtbaarheid: digitale middelen helpen je zien en meten wat met het blote oog niet zichtbaar is

    Energie is een grote veroorzaker van klimaatverandering: namelijk 80% van alle uitstoot is gelinkt aan energie. Echter, een kwart van de uitstoot is afkomstig van verloren of verspilde energie. Vandaag de dag kan energieverlies, zonder grote veranderingen in onze leefstijl, al significant dalen.

    Maar hoe speelt digitale technologie hier een rol in? Het is lastig om een probleem aan te pakken wat je niet kunt zien. Door middel van digitale technologie kunnen we de prestaties en efficiëntie van energie in huizen, kantoren en verschillende bedrijfstakken monitoren.

  2. Efficiëntie: wat gemeten kan worden, kan worden verbeterd

    Zodra onze huizen, werkplekken, steden en industrieën een digitale opknapbeurt ondergaan - die tot 10 keer sneller en efficiënter kan worden uitgevoerd dan fysieke isolatie - kunnen de vastgestelde energieverspilling en CO2-emissies worden geëlimineerd. In totaal is maar liefst tweederde van het potentiële energieverbruik onbenut gebleven: 82% in gebouwen, 58% in de industrie en 79% in de infrastructuur.

    Digitale technologie biedt de middelen om apparaten, verlichting en verwarming automatisch in- en uit te schakelen wanneer dat nodig is. Ook helpt het apparatuur te identificeren die meer energie verbruikt dan verwacht en het zoekt uit waarom. Verder optimaliseert en automatiseert het onze steeds complexere omgevingen. Kortom, het geeft ons de gegevens en de instrumenten om de uitdaging van de efficiëntie aan te gaan.

    Niet alleen dat, maar met behulp van digitale softwareoplossingen kan energie-efficiëntie al in de planningsfase van een project worden geprioriteerd en geprogrammeerd.

    Zelfs energie-intensieve processen, zoals olie- en gasproductie, kunnen hun emissies aanzienlijk verlagen door een betere planning en de inzet van digitale oplossingen. Uit een recente studie die wij samen met McDermott en io Consulting hebben uitgevoerd, is gebleken dat de operationele emissies van olie- en gasinstallaties met maar liefst 76% kunnen worden verlaagd met een minimale toename van de totale uitgaven met 2%. Dit zou kunnen worden bereikt door een mix van digitale, hernieuwbare netstroom, SF6-vrije schakelapparatuur en bepaalde aanpassingen die de faciliteiten in staat zouden stellen zich te ontdoen van de zogeheten diffuse emissies. Dit alles terwijl het op afstand opereren wordt aangemoedigd en de veiligheid van het personeel wordt bevorderd.

  3. Interoperabiliteit: ontworpen om mensen en de planeet ten goede te komen

    Als we kijken naar de bouwprocessen in huizen en de huidige industrie, dan zien we dat deze gefragmenteerd en losgekoppeld zijn als gevolg van regionale standaarden en bedrijfseigen systemen. Met open, maar toch veilige softwaresystemen en technologische partnerschappen kunnen we de huidige, losgekoppelde, analoge workflows overstijgen en alle duurzaamheidsvoordelen claimen.

    Interoperabele oplossingen zullen helpen om fouten te beperken en een systeem te creëren met volledige zichtbaarheid van het ontwerp tot operationeel niveau. Dit geldt vooral wanneer samenwerking op, of buiten de locatie een gegeven is in een aantal kritieke segmenten, waaronder het gebouwenbestand, het netwerk, transport en belangrijke infrastructuurprojecten. Het verbinden van alle elementen binnen gebouwen, die verantwoordelijk zijn voor 40% van de koolstofuitstoot, zal helpen bij het oplossen van een van de grote uitdagingen van onze tijd - de efficiëntie van gebouwen.

  4. Faciliteren: uitrol en beheer van de overgang naar hernieuwbare energie

    De overgang naar hernieuwbare energie en een toenemende elektrische wereld vraagt naar een slim elektriciteitsnet dat in twee richtingen werkt. De bestaande elektriciteitsnetten zijn namelijk gebouwd om de distributie te ondersteunen van energie van een relatief klein aantal energieproducenten naar onze werkplekken, huizen, openbare ruimten, vervoersnetwerken en infrastructuur. Verder is ons energieverbruik in hoge mate voorspelbaar, tot en met energiepieken tijdens reclameblokken op tv.

    Naarmate hernieuwbare energiebronnen fossiele brandstoffen vervangen, begint de productie van energie te verschuiven. Naast de grote energieproducenten zijn er bedrijven en particulieren die hun eigen energie opwekken en aan het net terug verkopen. Onze gebruikspatronen veranderen door de overschakeling op elektrische voertuigen, elektrische warmtepompen en streamingdiensten. We verbruiken nu meer elektriciteit dan ooit.

    Digitale technologieën zijn essentieel om de volgende generatie van slimme netwerken te creëren en om de integratie van het beheer van zonnepanelen, het opladen van elektrische voertuigen en verwarming in onze huizen en werkplekken te ondersteunen.

  5. Innovatie: meer duurzame investeringen resulteren in een grote impact

    Nog niet zo lang geleden trokken grootschalige duurzaamheidsprojecten gespecialiseerde investeerders aan. Vandaag is ESG-beleggen mainstream aan het worden. Het geld dat in ESG-fondsen wordt geïnvesteerd, is in een jaar tijd meer dan verdubbeld: fondsen hebben in 2020 netto 51,1 miljard dollar aan nieuw geld aangetrokken.

    Terwijl projecten voor de ontwikkeling van nieuwe biobrandstoffen, batterijtechnologie of de massaproductie van groene waterstof kostbaar en risicovol zijn en pas na jaren rendement opleveren, zijn digitale milieu-oplossingen gemakkelijker te begrijpen, te evalueren en te gelde te maken. Ze bieden een kortere investeringscyclus, een snellere ROI en meer mogelijkheden voor investeerders om snel op te schalen.

    Natuurlijk is duurzaam beleggen niet immuun voor "sociale" risico's, maar digitale oplossingen bieden veelzijdigheid. Moderne slimme kantoortechnologieën helpen te zorgen voor de juiste capaciteit, bezetting en sociale afstand - terwijl de energiebehoeften van het gebouw en de luchtkwaliteit in het proces effectief worden beheerd. Wanneer innovaties op het gebied van duurzaamheidstechnologie in staat zijn om de volksgezondheid aan te pakken, zullen investeerders dit opmerken en hebben innovatiecycli de middelen om te versnellen.

    Door de snel voortschrijdende digitale technologieën kunnen we wereldwijde afspraken over klimaatverandering sneller nakomen. Er is geen tijd te verliezen. Ook regeringen, bedrijven en samenlevingen hebben aangegeven de volksgezondheid te prioriteren. Nu moeten we dezelfde urgentie aan de dag leggen als het gaat om de gezondheid van onze planeet. Digitale technologie zorgt voor een stapsgewijze verandering in de manier waarop we duurzaamheid benaderen, leveren en opschalen. Een koolstofvrije toekomst is sowieso groen, maar het moet ook digitaal en elektrisch zijn.

    Dit artikel is origineel afkomstig uit Forbes Magazine.
Picture of Schneider Electric

Schneider Electric

Het doel van Schneider Electric is om iedereen in staat te stellen alles uit beschikbare energie en hulpbronnen te halen en zo vooruitgang te boeken en verduurzaming te garanderen. We noemen dit Life Is On. Onze missie daarin is om uw digitale partner te zijn voor duurzaamheid en efficiëntie.

logo

De inhoud van dit artikel is verzorgd door: www.smartindustry.nl

Voor meer informatie, neem contact op met: Susanne.vandervelden@smartindustry.nl