Skip to content

Smart Industry vergroot de concurrentiekracht met innovatie subsidie aanvragen

Strategie, keuzes en de dagelijkse werkelijkheid

Je kunt als industriebedrijf je (internationale) concurrentiekracht vergroten door Smart Industry en servitization. Wil je weten hoe? Ontdek het antwoord in dit blog en leer hoe je hulp krijgt bij innovatie subsidie aanvragen.

Oost NL is als de ontwikkelingsmaatschappij voor Oost-Nederland deelnemer partner van in BOOST Smart Industry Oost. Projectmanager Technologie Koen van den Berg gaat in op het belang van Smart Industry voor de concurrentiepositie en wil bedrijven inspireren om het onderwerp op te pakken. “Technologische mogelijkheden en subsidiemogelijkheden zijn er genoeg. En afkijken mag.” 

Een industriële banketbakker wilde weten hoe het weerbericht zijn verkoop beïnvloedt en hoe hij zijn inkoop en personeelsinzet daarop optimaal kan afstemmen. Dus schakelde het bedrijf een Digitale Werkplaats in. Een student heeft, onder leiding van een professional, de relatie gelegd tussen het weerbericht en de verkopen. Deze toepassing leverde direct geld op. 

“Zo simpel kan Smart Industry zijn”, wil Van den Berg maar zeggen. “Je hoeft geen strategie op te stellen. Het is niet per se duur, moeilijk en voor de lange termijn. Je kunt gewoon beginnen en de vruchten plukken.” En de bonus? Je kunt jouw innovatiesubsidie voor Smart Industry aanvragen met hulp van een Smart Industry partner.

Geluk bij een ongeluk in het coronatijdperk

Smart Industry staat voor de automatisering en digitalisering die een industriebedrijf efficiënter maken. Het gaat om robotisering, een datastroom tussen kantoor en fabriek, data-analyse en kunstmatige intelligentie. 

“Het is een positieve boodschap”, geeft Van den Berg aan: “Er zijn talloze manieren waarop de inzet van data, software en hardware de kosten kan verlagen en de productiviteit verhogen.” Een keerzijde is er ook. “Als je niet op tijd schakelt, besta je over tien jaar niet meer. Smart Industry omvat zoveel verschillende aspecten die concurrentievoordeel geven, dat achterblijven geen optie is.”

Van den Berg zag het besef van belang en urgentie de laatste twee jaar snel toenemen. Uit onderzoek blijkt dat industriebedrijven tot 50 medewerkers gemiddeld nog wel achter liggen op grotere bedrijven bij de toepassing van Smart Industry. Het gevolg: de groei van de arbeidsproductiviteit bij deze bedrijven blijft achter. Van den Berg: “Het is begrijpelijk: de dagelijkse praktijk is zo druk dat innovatie en vernieuwing blijven liggen. Maar soms verdient de langere termijn ook de aandacht. Corona biedt daar nu de gelegenheid voor. Veel bedrijven benutten deze nare periode om een inhaalslag te maken.”

Servitization biedt internationale concurrentiekracht

“Dat is mooi”, constateert Van den Berg, “want Smart Industry is de sleutel tot veel verandering. Niet uitsluitend tot automatisering van de productie, maar ook bijvoorbeeld tot nieuwe verdienmodellen, zoals 'servitization'. Dat betekent dat ondernemingen goederen steeds meer koppelen aan een bepaalde dienstverlening. Het weerspiegelt dus de algemene economische trend naar een dienstverlenende samenleving.

Bedrijven zoals Rolls Royce verkopen geen vliegtuigmotoren meer, maar factureren de kosten van het aantal operationele uren. Ook steeds meer machinebouwers werken zo. Maar dat kan alleen als je zover digitaliseert dat je het gebruik kunt registreren.” 

Vanuit internationaal perspectief doet de Nederlandse industrie het niet slecht. De uitstekende digitale infrastructuur en de snelle acceptatie van nieuwe technologie onder de Nederlandse bevolking dragen daaraan bij. Van den Berg: “Voor kunstmatige intelligentie als onderdeel van Smart Industry geldt dat minder. Daar kan Nederland wel een stapje bijzetten. China en de VS en binnen Europa Duitsland en Frankrijk liggen voor op ons. Dat is een punt van aandacht.”

Hulp bij innovatie subsidie aanvragen

“Het ministerie van EZ ziet het belang van Smart Industry scherp in”, zegt Van den Berg. “Dat betekent dat er voldoende subsidiemogelijkheden zijn. Er zijn talloze vouchers en regelingen  die investeren aantrekkelijk maken. Er is hoogstens het risico dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom bestaat BOOST als 'de TomTom voor Smart Industry'.” 

Tips om met Smart Industry aan de slag te gaan? “Sluit je aan bij Kennispoort in Zwolle of Novel-T in Enschede en bezoek evenementen over Smart Industry. Nederland telt daarnaast veel gespecialiseerde fieldlabs en skillslabs die je kunnen inspireren. Ga daar eens langs: afkijken mag. Samen met de studenten en medewerkers die daar lopen, kun je helder krijgen wat Smart Industry voor je bedrijf kan betekenen. Geef aan wat je vraag is en er is een Smart Industry-antwoord op.”

Zelf innovatiesubsidie aanvragen?

Wil je hulp bij het aanvragen van een innovatiesubsidie? Of heb je behoefte aan een sparringpartner over innovatie binnen je maakbedrijf? Vraag dan een adviesgesprek aan met een Smart Industry innovatie-expert.

Vraag hier jouw vrijblijvende adviesgesprek aan en zet de eerste stap naar een grotere concurrentiekracht door Smart Industry innovatie.

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts