Skip to content

Industriële automatisering, hoe ga je ermee aan de slag?

Iedereen heeft met automatisering te maken. Binnen de industrie is al veel van het werk geautomatiseerd, maar zeker nog niet alles en bij ieder bedrijf. Automatisering helpt mensen met het uitvoeren van het werk. Het verlicht, assisteert, ontzorgd en helpt om minder (menselijke) fouten te maken.

In dit blog zoomen we in op de voordelen van industriële automatisering en vertellen productie bedrijven Moba, VandeGrijp en Veros aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe automatisering hun heeft geholpen in het versnellen van de productie en andere bedrijfsactiviteiten. Maar ook vind je in dit blog een verdiepend tafelgesprek, een inhoudelijk webinar en een concrete workshop over hoe jij de productie kan automatiseren in jouw fabriek.

De voordelen van industriële automatisering 

Wanneer systemen in de fabriek automatisch worden aangestuurd ontstaat er een constant resultaat. In de maakindustrie wordt al sinds de industriële revolutie geautomatiseerd om hiermee het complete productieproces te optimaliseren. Het proces wordt hierdoor steeds efficiënter, wat geld bespaart. Maar er zijn meer voordelen:

  • Het verhoogd de productiviteit – De productiesnelheid gaat omhoog en de doorlooptijd van de productie wordt verkort, doordat medewerkers door automatisering worden ondersteund.
  • De productkwaliteit stijgt – Met het automatiseren van de productie ontstaat uniformiteit. Hierdoor wordt een vaste kwaliteit van het product gegarandeerd.
  • Er ontstaat meer controle – Wanneer verschillende geautomatiseerde werkprocessen aan elkaar worden gekoppeld ontstaat er een totaaloverzicht in de fabriek en kan er sneller en beter gestuurd worden op optimalisatie. Dit verhoogd niet alleen de productiviteit, maar ook het rendement.
  • De arbeidsveiligheid wordt verbeterd – Wanneer risicovol werk wordt geautomatiseerd, hoeft dit niet meer door de medewerker worden gedaan en wordt het werk veiliger gemaakt.
  • Het biedt mogelijkheden in een krappe arbeidsmarkt – Door het inzetten van geautomatiseerde werkprocessen is er minder personeel in de fabriek nodig.
  • Je kan jouw medewerkers op de juiste plek inzetten – Doordat de productiesnelheid omhoog gaat en delen van de werkzaamheden worden overgenomen door machines, is er ruimte om de medewerkers dat werk te laten doen, wat de machine niet kan. Hiermee voegen ze inhoudelijke waarde toe aan de fabriek.
  • Het werkplezier wordt verhoogd - Door het automatiseren van geroutineerde en daardoor ook saaie werkzaamheden, kunnen de medewerkers zich richten op activiteiten die meer uitdaging bieden. Zoals werkzaamheden waarbij patroonherkenning en/of complexe communicatie een rol speelt. Dit verhoogt het werkplezier.
  • Automatisering verdient zichzelf terug - De investering die nodig is voor het automatiseren van productieprocessen verdien je terug door de hogere omzet die je per tijdseenheid realiseert.

Soorten automatisering

Soorten automatisering

Binnen de fabriek kunnen verschillende soorten automatisering worden toegepast om uiteindelijk het complete productieproces te optimaliseren, inzichtelijk te krijgen en stuurbaar te maken.

Productie automatisering

Productie automatisering gaat om het optimaliseren van het productieproces van het fysieke product. Denk hierbij aan verwerking, assemblage, inspectie of materiaalverwerking. Je kan bijvoorbeeld een robot inschakelen voor allerlei ingewikkelde fabricagewerkzaamheden, zoals lassen. Hiervoor heb je speciale lasrobots.

Veros Metaalwerken is een van de bedrijven die al flinke slagen heeft gemaakt qua automatisering en daarin actief blijft doorontwikkelen. Volgens eigenaar Oscar Fränzel is een van de grootste uitdaging binnen de ontwikkeling van een geautomatiseerd productieproces middels robotisering het afstemmen van de software.

Praktijkvoorbeeld VerosWat moet jij weten om je productieproces zinvol te automatiseren?

Als ondernemer ben je steeds druk bezig om de productieprocessen te verbeteren. Veel kan worden geautomatiseerd, maar welk soort automatisering is echt zinvol? Om te voorkomen dat een automatisering slag onvoldoende past is het goed om zelf voldoende kennis op te bouwen zodat je duidelijke eisen kunt stellen aan het uit te voeren automatiserings- of robotiseringstraject.

Volg daarom op 22 november de Basiscursus Productie automatisering van Teqnow, een initiatief van de Metaalunie.

Je ontdekt hier:

  • Welk probleem automatiseren voor jou moet gaan oplossen
  • Wat de voor- en nadelen zijn van standaardoplossingen en van bedrijfsspecifieke oplossingen
  • Wat te automatiseren is en wat het meest zinvol is
  • Hoe je een externe automatiseerder zo aanstuurt, dat de automatisering het beste past bij uw behoeften

Kijk hier voor meer informatie op: smartindustry.nl/basiscursus-productie-automatisering 

Bedrijfsproces automatisering

Bij bedrijfsproces automatisering worden de bedrijfsprocessen zoals het in- en verkoopproces, het ontwikkelproces van het product en het HR proces geoptimaliseerd. Dit gebeurt voornamelijk met behulp van softwaresystemen die helpen de processen inzichtelijk te maken en te verbeteren. Voorbeelden van dit soort systemen zijn:

  • CRM-systeem
  • ERP-systeem
  • HR-systeem

Om de concurrentiepositie te behouden en het bedrijf toekomstbestendig te maken, richt producent van zware staalconstructies VandeGrijp, zich op het verbeteren van bedrijfsprocessen door middel van digitalisering. “We moeten sneller en flexibeler kunnen reageren op de markt.” Vertelt directeur Paul Nederlof in een gesprek met SMITZH. “Dit houdt in dat we ons vooral richten op het verbeteren van de doorlooptijden van het productieproces.”

Praktijkvoorbeeld VandeGrijp

Digitale automatisering

Het belangrijkste onderwerp bij digitale automatisering is het beschikbaar, inzichtelijk en bruikbaar maken van data en dus het creëren van informatie. Het draait om het verwerken en vastleggen van informatie in systemen zodat het op een andere plek kan worden gebruikt voor het creëren van inzicht. Hiervoor worden dezelfde soort systemen ingezet als bij bedrijfsproces automatisering zoals een ERP of CMR systeem, maar ook bijvoorbeeld een performance monitor op een industrieel proces. Alleen hierbij worden de verschillende data-dragende systemen aan elkaar gekoppeld zodat de complete bedrijfsdata inzichtelijk wordt gemaakt vanuit een totaalbeeld. Zo ontstaat er inzicht in de meest optimale resource benutting, een volledig klantbeeld en bijvoorbeeld in te plannen onderhoudsmomenten voor de machines.

Producent van eiersorteermachines Moba, zette hiermee nog een extra stap in haar bedrijfsproces automatisering met de implementatie van een supply chain platform, waarmee inzicht is ontstaan in hun totale inkooporderstrook.

Praktijkvoorbeeld MobaRobotic Process automation

Robotic Process automation (RPA) is een relatief nieuwe vorm van automatisering. Hierbij draait het om het weghalen van terugkerend werk bij medewerkers om ze zo te laten doen waar ze goed in zijn door robots in te zetten. Hiermee zet je in op werkstroomautomatisering waarbij de robots softwaretools aansturen, zowel met, als zonder toezicht van de medewerker.

Op deze manier wordt het mogelijk om verschillende stukken software samen te laten werken zonder die software zelf aan te hoeven passen. De robot simuleert het werken met het toetsenbord en muis waardoor het systeem denkt dat er een gewone gebruiker aan het werk is. Hierdoor wordt het mogelijk om nog verdere digitalisering door te voeren op systemen en processen.

Mens en machine verhogen samen de productie dankzij automatisering

Ondanks dat machines veel menselijk werk overnemen, is het zeker niet zo dat machines mensen vervangen. Want er zijn mensen en er is kennis nodig om de machines hun werk optimaal te laten doen. Je ziet dat de arbeidsmarkt hierdoor aan het verschuiven is. Mensen werken met de machines die hun het zware of foutgevoelige werk uit handen nemen. En wanneer mensen met de juiste kennis de machines aansturen, worden de processen steeds verder geoptimaliseerd en daarmee de productiecapaciteit steeds verder opgevoerd, of aangepast aan de specifieke wensen van de klant. Hierdoor blijft de kwaliteit en service alleen maar verder stijgen.

Productiviteit als optelsom van Mens, Middel en Methode is volgens Hans Totté, directeur van Total Productivity het sleutelwoord. De machines an sich leveren niet per definitie productiviteit. Nee, het gaat om de optimale combinatie van automatisering, menselijke arbeid, methodieken en gereedschappen. Hoe regel je de machine in, hoe verspil je zo min mogelijk energie en wie bedienen de machines? Die mensen zijn net zo belangrijk voor het totaalresultaat.

Hans Totté legt dit verder uit in het artikel ‘Aan de lopende band de productiviteit verhogen’ dat je leest op techvalley-nh.nl/aan-de-lopende-band-de-productiviteit-verhogen

Webinar Effectief organiseren

Hoe organiseer je de samenwerking tussen machines en medewerkers zó, dat voor het bedrijf optimaal resultaat wordt behaald? Daar kom je achter in het webinar Effectief organiseren van de samenwerking van man en machine. Tijdens dit webinar worden de verschillende aspecten van een optimale samenwerking tussen mens en machine behandeld en wordt je geïnspireerd om hier zelf in het eigen bedrijf mee aan de slag te gaan.

Aanmelden voor webinarTafelgesprek met Peter van Harten, Mike de Roode en Dirk van Driel

Werken via de cloud, het delen van data met klanten en het slimmer maken van machines –in het afgelopen jaar hebben we diverse ondernemers en onderzoekers daarover aan het woord gelaten tijdens de tafelgesprekken van het Data Value Center - Smart Industry. Op de Brainport Industries Campus wordt gewerkt aan nieuwe Industrie 4.0 standaarden en technieken die dat makkelijker moeten maken. Deze worden steeds volwassener en kunnen in veel gevallen nu al concreet toegepast worden bij bedrijven in de maakindustrie. In het Tafelgesprek van 8 juli jl. kwamen een aantal betrokkenen aan het woord rondom de centrale vraag: Hoe kan ik hier bij aansluiten? Welke stappen moet ik zetten?

  • Peter van Harten, Smart Industry ambassadeur in Duitsland en auteur van het boek ‘Dein Unternehmen braucht einen Datenstecker’. Hij lanceerde dit tijdens de afgelopen Hannover Messe en is met een aantal ondernemers de ‘12% Challenge’ gestart: iedere maand 1% verbetering van omzet, productiviteit en concurrentievermogen door digitalisering. We gaan met hem in gesprek over deze uitdaging en de stappen die je als ondernemer nu kunt zetten. 
  • Mike de Roode (Consultant Data Ecosystems, TNO) en Matthijs Punter geven samen een demonstratie en leggen uit hoe je met hulp van het Data Value Center, zelf ook deze ‘digitale stekker’ kunt inzetten.
  • Dirk van Driel heeft als expert in Eindhoven veel ervaring opgedaan met elektronicaproductie en heeft flinke stappen gezet op het gebied van digitalisering. Met Dirk gaan we in gesprek over zijn ervaringen en de adviezen die hij heeft voor andere ondernemers.

Bekijk hier het hele gesprek

Zelf aan de slag?

Wil je als ondernemer in de maakindustrie zelf ook aan de slag met een slimme fabriek in een digitaal verbonden keten?  Maak dan gebruik van:

  • Een vrijblijvend (kosteloos) adviesgesprek met een Data Coach, die kijkt samen met jou waar mogelijkheden liggen over de inzet van data. Vraag hier een kosteloos adviesgesprek aan
  • Digitaliseer jouw bedrijf succesvol met de 12% challenge om competitief te blijven als Nederlandse Maakindustrie. Bekijk meer details.
  • Doe mee met de Digitale Fabriek van de Toekomst en werk mee aan een omgeving waarin kan worden geëxperimenteerd met data gedreven innovatie en technologie. Kijk hier voor meer informatie.
Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts