Flexibiliteit en veerkracht dankzij digitale oplossingen

Schneider Electric • 29 augustus, 2022

Digitale oplossingen spelen een grote rol bij het mogelijk maken van Industrie 4.0 en het stimuleren van een duurzame industrie. Veel spelers binnen de industrie zijn het afgelopen jaar druk geweest met het versneld doorvoeren van digitale bedrijfsmodellen, waardoor de gezondheid van medewerkers werd beschermd en prestaties werden verbeterd. Maar er liggen nog genoeg andere kansen!

Het werken in de cloud is daar een van. De cloud helpt bij het beschermen van de productie, vermindert de uitvaltijd (in sommige gevallen met 44%) en verbetert de energie-efficiëntie (bij sommige fabrieken met 21%). Onze cloud-, IIoT-, digital twins- en AI-mogelijkheden stellen klanten in staat hun data te verzamelen, hun bedrijf vanuit nieuwe invalshoeken te zien en informatie en analyses te gebruiken om bedrijfsactiviteiten te verbeteren. Maar er zijn nog meer digitale kansen voor een veerkrachtige productie, operationele flexibiliteit en duurzaamheid binnen de fabriek.

Gebruik interactieve software voor connectiviteit

Connectiviteit tussen medewerkers en industriële machines zorgen voor virtuele teams die problemen sneller oplossen, analyseren en voorspellen. Hierdoor zijn er minder mensen ter plaatse nodig en worden reparaties uitgevoerd voordat er onverwachte uitvaltijd optreedt. Starbucks heeft bijvoorbeeld meer dan 30.000 locaties in meer dan 80 landen. Starbucks gebruikt een productieautomatiseringsplatform voor edge-to-enterprise-connectiviteit. Hierdoor heeft het bedrijf inzicht in operaties over de hele wereld, wordt operationele flexibiliteit gestimuleerd en kunnen best practices gedeeld worden.

Verbeter de operationele effectiviteit door middel van uniforme data en analyses

Nu logistieke ketens flexibel zijn, kunnen digitale analyses in combinatie met operationele datateams inzichten bieden om zich snel aan te passen aan onvoorziene veranderingen. Artificial Intelligence kan daarbij operationele alternatieven aanbevelen. Het afgelopen jaar heeft laten zien hoe taken ook digitaal kunnen worden uitgevoerd en gerealiseerd. Dit biedt nieuwe kansen voor bedrijven over de hele wereld. Bijvoorbeeld voor Danone die productie-uitvoeringssoftware gebruikt om hun teams in staat te stellen best practices te delen en prestaties te optimaliseren, waarbij de kwaliteit en veiligheid van de productie wordt gewaarborgd.

Verminder on-site testen door het gebruik van digital twins

Digital twin softwaresimulatietools bieden virtuele modellen voor zowel de engineering-/ontwerp- als de operationele fases van een project. De kracht van een digital twin is dat het ingenieurs in staat stelt om het gedrag van de fysieke activa te observeren voordat ze daadwerkelijk geld uitgeven om het te bouwen. Ook maken digital twins het mogelijk om vanaf externe locaties aan het model te werken. Dit minimaliseert de tijd die werknemers nodig hebben om ter plaatse door te brengen dankzij de snelle implementatie van nieuwe activa.

Benut de mogelijkheden van de cloud

Fabrieken van over de hele wereld geven aan dat 15% van hun onverwachte uitvaltijd komt door stroomuitval. Dankzij cloudgebaseerde softwareoplossingen kunnen klanten op afstand precies volgen wat er in hun stroomnetwerk gebeurt en, met de hulp van online experts, potentiële stroomafwijkingen identificeren die tot storingen leiden. Hierdoor kunnen teams duurzamer opereren en efficiënter werken. Henkel, een wereldleider in consumentengoederen en industriële chemicaliën, gebruikt oplossingen voor het realiseren van de ’klimaatpositieve‘ doelen in zijn waardeketen. Het Laundry & Home Care-team heeft een single source of truth gerealiseerd om de duurzaamheid en OEE-prestaties beter te beheren. Hierdoor hebben ze de kosten met €8 miljoen per jaar verlaagd en 16% efficiëntieverbeteringen op jaarbasis gerealiseerd.

We maken op dit moment mooie stappen op het gebied van digitale transformatie binnen de industrie. De tijd is nu om door te pakken en niet meer stil te blijven staan. Met behulp van de digitale kansen kunnen we van Industrie 4.0 mogelijk maken en stappen zetten, naar Industrie 5.0.

Picture of Schneider Electric

Schneider Electric

Het doel van Schneider Electric is om iedereen in staat te stellen alles uit beschikbare energie en hulpbronnen te halen en zo vooruitgang te boeken en verduurzaming te garanderen. We noemen dit Life Is On. Onze missie daarin is om uw digitale partner te zijn voor duurzaamheid en efficiëntie.

logo

Deze blog is geschreven door Schneider Electric. Onze ambassadeur en ervaren met efficiëntie en duurzaamheid in de maakindustrie. Meer weten? Ga naar se.com.