Pre-tec / Ottobock passive back exoskeleton
| Mensgerichte technologie

Exobition and Talk: TNO workshop over de inzetbaarheid van exoskeletten

Saskia Baltrusch • 10 augustus, 2021

De recente Exobition and Talk-workshop van TNO was het ontmoetingspunt waar kleine en middelgrote ondernemingen, ontwikkelaars van exoskeletten en wetenschappers samenkwamen om de hindernissen in kaart te brengen en aan te pakken die het gebruik van exoskeletten in de weg staan.

TNO organiseerde op 24 juni in Rotterdam de workshop 'Exobition and Talk' voor exoskelet ontwikkelaars, new adopters en wetenschappers om de hindernissen voor het toepassen van exoskeletten te bespreken en aan te pakken. De workshop maakte deel uit van het internationale Exskallerate-project, dat als hoofddoel heeft de inzetbaarheid van exoskeletten in de bouw en de industrie te versnellen.

EXOBITION_2Bekendheid met exoskeletten

Het doel van deze workshop was om de bekendheid van deze wearable devices te vergroten en tegelijkertijd inzichten van bedrijven te verzamelen over hun uitdagingen en de voorwaarden voor een succesvolle acceptatie en inzetbaarheid van exoskeletten.

Kleine en middelgrote ondernemingen zijn zich er vaak niet van bewust dat exoskeletten een ideale oplossing zouden kunnen zijn voor zware, repeterende werkzaamheden.

Tijdens de workshop werd aandacht geschonken aan:

  1. Het contact tussen ontwikkelaars van exoskeletten en Nederlandse bedrijven die belangstelling hebben voor exoskeletten;
  2. Het in kaart brengen en bespreken van de uitdagingen en hindernissen voor een succesvolle implementatie van exoskeletten;
  3. Het delen van de kennis van TNO over de potentiële voordelen van exoskeletten in de industrie.

‘Exobition’

De zes belangrijke ontwikkelaars van exoskeletten in Europa namen deel aan de Exobition. Tijdens deze Exobition werden de volgende rug- en arm-exoskeletten gepresenteerd (© Eric de Vries, TNO):

exoskelet ontwikkelaars in Europa

Het doel van Exskallerate is om de invoering van exoskeletten in de bouw en de industrie te versnellen. Daarom werden bedrijven uit deze sectoren uitgenodigd voor de workshop. Werknemers en managers uit verschillende beroepen woonden de workshop bij, zoals tegelzetters, logistiek medewerkers, spoorbouwers, schilders, vloerenleggers, vliegtuigreinigers en betonarbeiders.

Tijdens het "Exobition"-gedeelte van het evenement kreeg elke ontwikkelaar van exoskeletten twee minuten de tijd om zijn exoskelet(ten) aan de deelnemende bedrijven te presenteren. Daarna hadden de bedrijven de kans om zich kort voor te stellen, hun vakgebied en eventuele eerdere ervaring met exoskeletten te delen. Vervolgens hadden de bezoekers twee uur om rond te lopen, exoskeletten te passen en in contact te komen met de ontwikkelaars. In de hal bevonden zich ook posters waarop de deelnemers hun mening konden geven door stickers te plakken.

EXOBITION_1

Met elkaar in gesprek

Na de "Exobition" werden de bedrijven in twee groepen verdeeld voor het "Talk"-gedeelte van de workshop. De ene groep besprak de uitdagingen en belemmeringen voor de implementatie van exoskeletten voor de rug, en de andere groep richtte zich op exoskeletten voor de armen.  Tijdens deze groepsdiscussies deelden de bedrijven zowel hun positieve als negatieve ervaringen met exoskeletten en bespraken ze potentiële use-cases voor hun werkomgeving. TNO heeft deze potentiële use-cases verder onderzocht door de taken van de werknemers, de frequentie ervan en mogelijke factoren die de acceptatie in specifieke werkomgevingen zouden kunnen beïnvloeden, op papier te zetten. 

Uitkomsten

Tijdens de besprekingen werden enkele belangrijke opmerkingen gemaakt: 

  1. Voordat een bedrijf kiest voor een exoskelet, moet het nagaan of er andere "eenvoudiger" oplossingen beschikbaar zijn.
  2. Een goede analyse van de bruikbaarheid en potentiële doeltreffendheid van een exoskelet vóór het testen en implementeren is zeer belangrijk.
  3. Bestaande exoskeletten lijken veel op elkaar, maar vertonen toch enige verschillen in comfort, mate van vrijheid (beweging), en het niveau van mechanische ondersteuning.
  4. Duidelijke instructies over het gebruik van het exoskelet en de aanpassing van het exoskelet aan de individuele gebruiker zijn essentieel.
  5. Wat is uw doel? Is dat de gezondheid van de werknemers of het verbeteren van de efficiëntie van het bedrijf?
  6. Om een zo hoog mogelijke acceptatie te bereiken, moeten gebruikers de positieve effecten van het exoskelet voelen.
  7. De inzetbaarheid van een exoskelet binnen een team in plaats van voor een individuele werknemer, zou het implementatie- en acceptatieproces kunnen vergemakkelijken.

 

Exobition and Talk was een informatieve workshop over de uitdagingen, hindernissen en zorgen voor de implementatie van exoskeletten. TNO kijkt uit naar de bezoeken aan verschillende bedrijven om hun werkomgeving te observeren en mogelijk in de toekomst veldstudies uit te voeren met diverse typen exoskeletten.

Meer informatie? Neem contact op met Saskia Baltrusch op saskia.baltrusch@tno.nl

Exoskelet Adviesinstrument TNO

Interesse gekregen na het lezen van deze blog? TNO heeft een Exoskelet Adviesinstrument ontwikkeld die bedrijven helpt met de vraag of een arm-ondersteunend exoskelet een mogelijke oplossing is voor mijn bedrijf? Meer informatie over deze tool en de tool zelf vindt je hier.

Aanvragen EXOSKELET ADVIESTOOL TNO

Saskia Baltrusch

logo

Smart Manufacturing Industriële toepassing in Zuid-Holland www.smitzh.nl