Skip to content

ERP software voor de maakindustrie: wat is het?

De fabriek van de toekomst is in veel gevallen een digitale fabriek. En deze digital enterprises kunnen niet zonder een goed ERP-softwarepakket. Maar wat is ERP-software en wat doet het voor de maakindustrie? Dat leggen we in onderstaand artikel uit.

Voordat we dieper op de materie ingaan, is het goed om ERP te definiëren

Wat is ERP-software?

ERP staat voor Enterprise Resouce Planning. Met een ERP-softwarepakket houd je alle middelen binnen je bedrijf nauwkeurig in de gaten, van planning en controle tot alle middelen waar je over beschikt. Het helpt je om alle middelen die je hebt – van mensen tot machines, van materiaal dat je gebruikt in je productieproces tot je financiële middelen – zo optimaal mogelijk in te zetten. Kortom: een ERP-systeem neemt de centrale positie in binnen een bedrijf.

Waar speelt ERP een rol binnen het bedrijfsproces?

Praktisch binnen alle processen in een bedrijf speelt ERP-software een essentiële rol. Voor de productie überhaupt begint al, want een goed ERP-systeem optimaliseert ook de voorcalculatie en het offertetraject en zorgt vanaf het begin voor een goed projectmanagement. Dat houdt onder meer in dat het overzichtelijk maakt hoe een eventueel nieuw project past in je orderportfolio op dat moment.

Daaruit voortvloeiend kunnen bedrijven in de maakindustrie ook hun planning integreren in het ERP-systeem, om vervolgens de productie ermee aan te sturen. Van het maken van calculaties, het opzetten van de verschillende routings in het productieproces tot het bestellen van benodigdheden en het beheren van de voorraad. Uiteindelijk worden ook pakbonnen en verkoopfacturen opgenomen.

Voordelen van een ERP-systeem in de maakindustrie

Met een ERP-systeem beheers je je businessprocessen optimaal. Daardoor werk je sneller en efficiënter. En doordat je minder fouten maakt zijn hogere marges haalbaar. Voor zowel klanten, medewerkers als je ketenpartners is het veel gemakkelijker werken, omdat er overzicht is. Gemakkelijker sámenwerken, ook.

Kortom: met ERP kom je tot een hogere productiviteit. Immers, veel zaken worden geautomatiseerd, je medewerkers hoeven daarover geen zorgen te maken. Zij kunnen zich concentreren op hun kerntaken. In feite koppelt en integreert een ERP-systeem alle software die er binnen het bedrijf is tot één geheel. En doordat er uniformiteit in het hele productieproces komt, kunnen er minder fouten ontstaan. Koppeling van de verschillende bedrijfsprocessen maakt het mogelijk om die processen beter te analyseren en uitgebreider te rapporteren.

Nadelen van een ERP-systeem in de maakindustrie

Het lijkt natuurlijk allemaal mooi, maar er zit ook zeker één kanttekening aan EPR. Dát er zoveel overzicht bestaat en doordat je zoveel controle hebt, zorgt er namelijk ook voor dat je continu op zoek gaat naar verbetering. Het kan daarom voorkomen dat je te afhankelijk wordt van de software en te specifiek te werk gaat.

Een ander nadeel van ERP is de investering. Omdat het om complexe software gaat, zeker in de maakindustrie vaak maatwerk, hebben we het over dure programma’s. Bovendien kost het veel tijd om het systeem volledig in te richten én om het systeem draaiende te houden. Het moet natuurlijk wel lonend zijn om zo’n pakket aan te schaffen. Uitsluitend om te digitaliseren is zeker geen goede reden om over te stappen op ERP-software. Maar als je als maakbedrijf (meer) inzicht wilt hebben in je productieproces, is een overstap naar ERP zeker het overwegen waard.

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts