De beschikbare beroepsbevolking neemt in de komende jaren steeds verder af, wat betekent dat we met minder mensen meer zullen moeten doen. Snelle transities in de maakindustrie door digitalisering en robotisering bieden nieuwe mogelijkheden. Maar vragen ook om wendbaarheid van de organisatie en medewerkers die continu mee blijven bewegen. Om gemakkelijk om te gaan met veranderingen en om de concurrentiepositie vast te houden is investeren in jouw mensen en hun ontwikkeling een must, er moet een leercultuur ontstaan. Met deze uitdagingen heeft de Nederlandse maakindustrie dagelijks te maken.
De kennis en de technologie om deze uitdagingen aan te kunnen is er. Maar hoe kan je dit inzetten in jouw bedrijf? En hoe zorg je ervoor dat je deze kennis en technologie voor de lange termijn kunt vasthouden? Daar vertellen wij je in dit blog meer over. Op welke manier jij zelf aan de slag kunt gaan om de ontwikkeling van jouw medewerkers een vaste plek in het bedrijf te geven. Zo is jouw bedrijf ingericht op verandering en daarmee klaar voor de uitdagingen die voor de deur staan.
Risico's en voordelen
Wat zijn de risico’s als je geen leercultuur ontwikkelt in jouw bedrijf? Helemaal als de concurrent dat wel doet?
- Omzetverlies doordat lokale, nationale en internationale concurrentie voorbij streven.
- Andere bedrijven bieden het personeel meer uitdaging en ontwikkelmogelijkheden dus lopen ze weg.
- Er is steeds minder werkplezier in de organisatie.
En wat zijn de voordelen als je wel investeert in de ontwikkeling van een leercultuur?
- Het bedrijf is in staat om processen snel bij te stellen en gaat gemakkelijk om met verandering.
- De binding met klanten is beter.
- Er is ruimte voor (onverwachte) nieuwe innovaties.
- Er is meer werkplezier onder werknemers en je bent een aantrekkelijker werkgever.
- Uiteindelijk leidt tot een betere concurrentiepositie.
Er is een sterke leercultuur nodig
Het grootste deel van de ontwikkeling van medewerkers gebeurt op de werkvloer. Bijvoorbeeld door nieuwe taken op te pakken, door ruimte te krijgen om te experimenteren en dat in samenwerking met collega’s, leveranciers en klanten.
Ontwikkelen en werken vloeien logisch in elkaar over. Om tot een sterke leercultuur te komen en de ontwikkeling van medewerkers te stimuleren zijn er een aantal bouwstenen te benoemen. Deze bouwstenen zijn:
- Inhoud van werk - banen die blijven uitdagen tot ontwikkeling
- Samenwerken en teamontwikkeling
- Leiderschap gericht op ontwikkeling
- Ruimte en veiligheid om te ontwikkelen
- Organisatiekenmerken die leren en ontwikkelen bevorderen
- De verbinding met de buitenwereld
In het whitepaper 'bouwen aan een wendbaar bedrijf' worden deze 6 bouwstenen verder toegelicht.
Creativiteit en experimenteren
Het bouwen aan een leercultuur is een proces op zich. Dus pak het ook zo aan. Wees nieuwsgierig, experimenteer en gebruik je eigen creativiteit en die van jouw medewerkers. Ons advies: ga niet eerst lang nadenken over hóe iets aan te pakken, maar probeer zoveel mogelijk direct uit. We weten pas wat werkt en hoe iets werkt als we het proberen. Maak bijvoorbeeld een testversie of doe een pilot en probeer het een paar weken uit. Op deze manier kun je direct ophalen hoe de medewerkers het oppakken en kun je snel aanpassingen doen.
Zo ontwikkelde HedoN Electronic developments B.V. zichzelf als een lerende organisatie. Hoe het personeel dit ervaart en welke chemie hierdoor is ontstaan zie je in onderstaande video.
Ontwikkelen doe je met het hele team
Niet iedereen heeft een positieve associatie bij het idee van leren en ontwikkelen en veel mensen hebben flinke weerstand tegen het ‘traditionele’ klassikale leren. Maar wanneer een sterke leercultuur is neergezet, dan is ontwikkelen zo’n vanzelfsprekend onderdeel van het werk dat men bijna niet merkt dat het gebeurt. Ontwikkelen door samen te werken, door nieuwe taken op te pakken en door experimenteerruimte te krijgen, zijn allemaal manieren waarop men ongemerkt ontwikkelt. Ook zijn er vele alternatieven voor de traditionele leermiddelen. Denk aan gamification, microlearning, projectgestuurd leren, etc. Maak leren en ontwikkelen leuk en het gaat vanzelf.
Werkplezier
Wanneer er een sterke leercultuur wordt gecreëerd, dan leidt dit ook tot meer werkplezier. Niet alleen het bedrijf plukt de vruchten, ook de medewerkers hebben er baat bij. Ze hebben meer vrijheid, kunnen meer verantwoordelijkheid nemen, hebben de mogelijkheid zichzelf te blijven ontwikkelen en uitdagen en mogen meer creativiteit in hun werk toepassen. Leg dan ook de nadruk op deze toegenomen voordelen in het dagelijks werk.
Zo vertelt Hans Totté van Total Productivity uit Broek op Langendijk in een interview op techvalley-nh.nl: "De grondgedachte van de samenwerking is dat je kennis met elkaar deelt, zodat iedereen er beter van wordt. We zijn allemaal techbedrijven, maar absoluut geen concurrenten van elkaar. Sommige vragen die we hebben zijn best vergelijkbaar, als je er heel basaal naar kijkt. Bijvoorbeeld over vision techniek. Als je daarover met elkaar kunt overleggen en sparren, levert dat iedereen voordeel op.’’
Doe mee met het Data Readiness Program
Speciaal voor maakbedrijven die hun organisatie data gedreven willen optimaliseren, heeft het Data Value Center - Smart Industry (DVC-SI) samen met haar partners Jheronimus Academy of Data Science (JADS), de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en Gritd het Data Readiness Program samengesteld.
Vanaf medio juni 2022 kun je als ondernemer mee doen met het Data Readiness Program. In slechts tien weken tijd maak je een flinke sprong voorwaarts en leer je op praktische wijze een eigen data gedreven businessmodel met een data gedreven dashboard te ontwikkelen om jouw bedrijfsdata inzichtelijk en bruikbaar te maken. Daarmee kun jij betere strategische beslissingen nemen om het rendement van jouw organisatie te optimaliseren.
Jouw mensen in beweging krijgen
Om jouw mensen in beweging te krijgen, is het belangrijk dat zij ook de “pijn” voelen van het niet veranderen. In het begin van dit blog las je al wat er gebeurt als je niet investeert in de leercultuur en jouw concurrenten wel. Bespreek dit scenario ook met jouw medewerkers: Wat betekent niks doen voor ons als bedrijf? Voor mijn positie en voor jouw positie? Wat betekent dit voor onze positie ten opzichte van de concurrent?
Leidinggevenden en het management hebben cruciale posities wanneer het gaat om het doorzetten van deze verandering. Ook is de steun van de directie onmisbaar. Directie en leidinggevenden moeten een duidelijk gezamenlijk geluid uitdragen.