Skip to content

Doelgericht digitaliseren in de keten

Om op de lange termijn relevant te blijven in de maakindustrie, kun je in stappen te werk gaan. Eerst naar een digitale fabriek, dan een slimme fabriek en zo uiteindelijk een duurzame fabriek. Hetzelfde gebeurt met de keten waarin je actief bent. Eerst digitaliseren, dan slim maken, en dan gezamenlijk een duurzaam ecosysteem vormen.

In de digitale fabriek gaan de machines rechtstreeks met het ERP-systeem praten en wordt het proces geautomatiseerd. Vanuit de MRP (Manufacturing Resource Planning) en het MES (Manufacturing Execution System) wordt dan gemeld wanneer iets klaar is.

Real-time schakelen

Als je je orders digitaal binnenkrijgt via je klantenportaal en je hebt real-time inzicht in de status van de fabriek, dan kun je ook makkelijker zien: die order kunnen we volgende week oppakken, want we hebben er ruimte voor. Tijdens de coronapandemie werd duidelijk hoe waardevol het is om continu te kunnen schakelen. Omdat er afnemers belden om te vragen of het sneller kon, of juist twee weken later. Of omdat toeleveranciers soms wel en soms niet konden leveren. Wie dat allemaal handmatig moest verwerken, heeft vast gedacht hoe prettig het zou zijn als dat automatisch zou gaan. Dat lukt alleen als de fabriek slim is.

Heering in Vaassen, een familiebedrijf dat wereldwijd actief is in de kuikentransport, heeft het proces naar een een volledig geïntegreerde en gedigitaliseerde keten van klantorder en leveranciers tot en met maintenance al doorlopen. Frank-Jan Evers, verantwoordelijk voor engineering en operations vertelt in het blog ‘Innoveren doe je samen’ hoe ze de productiecapaciteit hebben kunnen verviervoudigen en het productieproces hebben vereenvoudigd.

smart industry (1200 x 800 px) (20)Slimme keten

Zijn alle machines met elkaar verbonden en is de fabriek slim geworden? Dan kun je makkelijker in de gaten houden of er fouten ontstaan – en eerder ingrijpen. Daarom moet de fabriek gedigitaliseerd zijn voordat je bijvoorbeeld naar automatische planning kunt gaan kijken of met Artifical Intelligence aan de slag kunt. Het verduurzamen van het productieproces begint ook met het digitaliseren van je fabriek. Als je dit met de hele keten doet, heeft iedereen er baat bij. Als je dan een wijziging doorvoert in je productieproces, kan de rest zich daar automatisch op aanpassen. Een slimme keten profiteert van veilige uitwisseling van data, het real-time doorvoeren van productiewijzigingen en altijd een actuele status in het klantenportaal. Van order tot ontwerp, van levering tot facturatie vormt de keten straks één naadloos geheel.

Van ontwerp tot productie en levering van slimme producten en diensten. Dat vereist snelle digitalisering van fabrieken. Vervolgens werken we toe naar een meerderheid van slimme fabrieken: 80% in 2030. Dan zijn we als maakindustrie klaar om verregaande duurzaamheid mogelijk te maken door middel van servitization.

Arjan Ester, CEO van Aebi Schmidt Nederland vertelt in onderstaande video welke stappen Aebi Schmidt al heeft gezet in het digitaliseren van haar processen, in de keten en verder inzet op servitization en circulair ondernemen.

Aebi Schmidt Smart IndustryServitization

De betekenis van servitization is dat je niet langer je product centraal stelt, maar de behoefte van je klant. Je garandeert hem of haar een bepaalde output, met alles wat daar aan dienstverlening bij hoort. De reden dat servitization in de maakindustrie volop in de belangstelling staat, is dat de digitalisering van de afgelopen jaren het steeds beter mogelijk om je klant niet puur een product te verkopen, maar hem of haar volkomen te ontzorgen.

In het blog ‘Servitization in de maakindustrie: betekenis en toepassing’ wordt dieper ingegaan op wat servitization is, wat het oplevert en waar je op moet letten.

smart industry (1200 x 800 px) (21)Blijf relevant met behulp van digitalisering

Digitaliseren is onmisbaar om relevant te blijven en de stap naar een slimme en duurzame fabriek te maken. In een digitale fabriek zijn machines met elkaar verbonden, is het proces geautomatiseerd en je productie minder foutgevoelig. Ook kun je sneller schakelen bij nieuwe of veranderende vragen van leveranciers en afnemers. Als je ketenpartners al gevorderd raken op het gebied van digitalisering, is het zaak om mee te bewegen. Het sluit aan bij de ambitie van Nederland om in 2025 het meest flexibele en best digitaal aangesloten productienetwerk van Europa te hebben staan. Ook bereid je je met het digitaliseren van de fabriek voor op de stap naar servitization. Je producten genereren dan data terwijl de klant ze in gebruik heeft, zodat je weet hoe je de materialen daarna kunt hergebruiken – en bespaart op de naderende CO2-belasting.

In de whitepaper Doelgericht digitaliseren lees je hoe je jouw productie kunt digitaliseren en verduurzamen. En lees je hoe je stap voor stap een slimme waardeketen realiseert met Smart Industry in je bedrijfsstrategie.

Whitepaper keten samenwerkingEfficiënt delen van data in de keten met Smart Connected Supplier Network (SCSN)

Om effectief en foutloos te kunnen werken bestaat bij veel ondernemers de behoefte aan vergaande automatisering van deze communicatie. Want geautomatiseerde berichten naar klant en leverancier dragen bij aan efficiëntere digitalisering en snellere productieprocessen, lagere kosten en minder fouten. Dit resulteert in een betere en snellere orderafhandeling. Ook draagt het bij tot een betere aansturing van de interne processen.

Smart Connected Supplier Network (SCSN) biedt een nieuwe datastandaard én technische infrastructuur die het delen van data in ketens veel efficiënter maakt. In de afgelopen jaren is hard gewerkt aan SCSN met het resultaat dat SCSN nu beschikbaar is als kant-en-klare oplossing. En is er onlangs een selectietool beschikbaar gekomen waarmee je kan zien wat de mogelijkheden van de diverse aangesloten ERP leveranciers en service providers zijn om gegevens met dit SCSN uit te wisselen.

Geautomatiseerd online communiceren met klanten en toeleveranciersSubsidie Circulaire ketenprojecten

Wil je samen met andere ondernemers een product, proces of dienst circulair ontwerpen, produceren of organiseren? En wil je daarvoor hulp van een ervaren procesbegeleider? De subsidie Circulaire ketenprojecten kan daarbij ondersteunen. De subsidie is er vooral voor mkb-ondernemers. Per project mag ook een grote onderneming meedoen.

De regeling opent op dinsdag 3 mei 09:00 uur en sluit vrijdag 30 september 12:00 uur.

Vind hier meer info over de subsidieregeling

Workshops digitalisering in de keten

Op het Smart Industry Jaarevent op 29 juni worden 2 workshops gegeven over digitalisering in de keten. Professor Doctor Henk Akkermans van Tilburg School of Economics and Management gaat dieper in op de toepassing van VR en AR bij onderhoud en installatie op afstand. En Adriaan van Kalkeren van MCB, Pim Jansen van Suplacon en Mike de Roode van SCSN zullen met elkaar verschillende praktijkvoorbeelden delen van digitalisering van de informatiestroom in de keten.

Meld je hieronder aan voor het Jaarevent en geef je op voor een van deze interessante workshops.

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts