Skip to content

Digitalisering binnen de maakindustrie: een kwestie van gewoon doen!

Steeds meer bedrijven verbeteren hun productieproces door nieuwe technologieën. Boost sprak met Paul Braakhuis van Braakhuis Borne Metaaltechniek over de digitalisering binnen de maakindustrie.

Innovatieve mogelijkheden binnen de maakindustrie ontwikkelen zich in een razendsnel tempo. Steeds meer ondernemingen willen hun productieproces verbeteren door nieuwe technologieën als robotisering, maar alleen met het neerzetten van een mooie machine ben je er nog niet. Sterker nog! Dan begint het pas. BOOST sprak met Paul Braakhuis van Braakhuis Borne Metaaltechniek over de digitalisering binnen de maakindustrie.  

Braakhuis Borne Metaaltechniek 

Met meer dan 40 jaar ervaring in het maken van fijnmechanische onderdelen en modules, is Braakhuis Metaaltechniek oprecht een serieuze speler op de markt. Naast losse onderdelen bouwen ze ook complete machines en bedienen ze een groot deel van de fijnmechanische maakindustrie. Mede door hun AS9100-certificering mogen ze naast defensie, optische industrie en farmaceutische industrie ook de lucht- en ruimtevaart tot hun klanten rekenen. Paul Braakhuis, Directeur-eigenaar van Braakhuis sinds 1997, houdt wel van zo'n breed mogelijke inzetbaarheid in de maakindustrie. 

Digitalisering binnen de maakindustrie 

Binnen Braakhuis Industrie is de digitalisering begonnen met de automatisering. Paul Braakhuis vindt de term Smart Industry nog altijd een lastig begrip. Wanneer je binnen de maakindustrie goed rondkijkt, blijkt dat veel bedrijven het innovatieve ontwikkelingsproces al lang hebben ingezet. Braakhuis begon met het aanschaffen van een goed ERP-systeem waarbij al veel processen binnen het productieproces gekoppeld kunnen worden en vanuit die gedachten werd er verder ontwikkeld. Er werd een 5-assige freesmachine met palletbelading aangeschaft, 3D-meetapparatuur werd in het productieproces geïntegreerd en er kwam een mooi gereedschapsbeheersysteem.    

Digitalisering in de keten 

Een groot struikelblok binnen de keten is het afstemmen van de verschillende automatiseringspakketten die in de branche gebruikt worden. Iedere vorm van digitalisering binnen de keten schreeuwt om uniformiteit waardoor koppelingen binnen systemen gerealiseerd kunnen worden. Het zou dan ook mooi zijn wanneer er een algemeen uniform platform zou komen voor zowel leveranciers als klanten.  

Dat wij een platform hebben, zodat ik met één soort programmering, één soort softwarepakket zowel bij de één als bij de ander in zijn portal kan kijken wat de beschikbaarheid is en wat de prijzen zijn. Dat mis ik nog wel en is er nog niet.

Er is een groot tekort aan staal, koper en andere grondstoffen. Prijzen fluctueren enorm en men wil weten wat er nu voor handen is en wat het nu gaat kosten. De staalindustrie is recentelijk met deze digitale innovatie begonnen en Braakhuis Metaaltechniek plukt daar nu al de vruchten van. De communicatie met de buitenwereld verloopt hierdoor al makkelijker, maar tegelijkertijd roept dit ook vragen op. Wie gaat de data beheren? Hoe voorkomen wij dubbele invoer van data? En hoe gaan we maximaal gebruik maken van deze verzamelde data? Vragen die eenvoudig te beantwoorden zijn met goede afspraken binnen de branche.

Tip aan de ondernemers

Paul Braakhuis is, bij onze vraag om een tip te geven voor onze lezers, heel duidelijk. Gewoon beginnen! Laat je niet afschrikken door termen als Smart Industry, Industry 4.0 of hoe het ook allemaal heet. De meeste ondernemers hebben in de afgelopen jaren al meer stappen ondernomen op gebied van digitalisering zonder dat ze het zelf beseffen.

Je moet niet het kapot redeneren of het wel goed is om te digitaliseren. Je moet het gewoon doen!

 

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts