Smart Asset Management

Aan de slag met Smart Asset Management

Smart Industry Hub Noord-west • 22 september, 2021

De rol van Artificial Intelligence (AI) zou uitgespeeld zijn als er niet een context voor toepassing zou zijn. Het Smart Asset Management (SAM) lab van de Faculteit Techniek op de Hogeschool van Amsterdam is dé plek waar praktijkgerichte AI kan landen in een tastbare context. Binnen het SAM lab richt men zich op vraagstukken die bij bedrijven leven die over de hele keten van onderhoud gaan.

Het SAM lab focust zich op de keten die de data aflegt vanaf de equipment under test via Extraction, Transformation and Load (ETL) naar het maken van betere beslissingen (zie onderstaande afbeelding). Vragen over SAM kunnen heel concreet zijn. Bijvoorbeeld: Met welk type sensor kan ik de staat van mijn compressor meten? Hoe krijg ik de metingen uit mijn sensoren veilig in een database? En kan ik op basis van stroom en spanning voorspellen of mijn machine slijt? Het soort vragen varieert met de AI-volwassenheid van bedrijven. Zo stellen bedrijven die al vergevorderd zijn vaak vragen over algoritmes op basis van de door hen verzamelde data.

SAM toelichting-2Een volledige beheersing van de keten kan leiden tot het verhogen van beschikbaarheid van componenten en een daling van onderhoudskosten. Dit is een mooi streven, maar voor een aantal bedrijven is dit nog ver weg. Binnen het SAM lab gaan we pragmatisch te werk. Het geautomatiseerd bijhouden van de staat van een machine of een eerste dashboard met relevante KPI’s kan al veel inzichten geven. Daarnaast leert het de gebruiker om op een data gedreven manier naar het gehele proces te kijken.

De studenten en onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam helpen je graag verder met het maken van de volgende stap in voorspelbaar onderhoud. Je kunt meedoen door een praktijkcase aan te leveren voor een van onze vakken binnen de Faculteit Techniek. Denk aan het ontwikkelen van een bepaalde sensor bij de opleiding Engineering, het toepassen van een computer vision model bij de opleiding Toegepaste Wiskunde of door een case in te brengen in de minor data science. Daarnaast studeert jaarlijks een groot aantal studenten af. Zoek je een afstudeerder of een nieuwe medewerker met deze technische kennis? Neem dan contact op!

 

Video
Webinar Predictive Maintenance

Wil je weten hoe jij predictive maintenance in je bedrijf toepast?

Bekijk ons webinar
Picture of Smart Industry Hub Noord-west

Smart Industry Hub Noord-west

logo

Dit artikel is verzorgd door Smart Industry Noordwest www.smartindustrynoordwest.nl

Neem voor meer informatie contact op met info@smartindustrynoordwest.nl