3D printing user cases

Layertec • 22 september, 2021

“Hoe ligt het in de hand? Kan deze knop nog wat lager? En dit stuk moet smaller.” Je maakt met 3D printen meer prototypes binnen dezelfde tijd en budget. Feedback daarop gebruik je voor verdere verbeteringen. Een paar uur later is de volgende versie alweer klaar. Vergeet lange wachttijden door uitbesteden!

Prototypes en eindproducten 3D printen

Met een 3D printer kun je meerdere prototypes in kortere tijd testen. En ook eindproducten rollen uit de printer – van een uniek, patiëntspecifiek onderdeel tot (massa)productie. De machines zijn er en het materialenportfolio is uitgebreid.

Medische apparaten en instrumenten

Bijna alle top-50 fabrikanten gebruiken 3D printen voor prototypes van medische apparaten. Toen het bedrijf Coalesce LTD de opdracht kreeg om een ​​inhalator te maken die het stroomprofiel van een astmapatiënt digitaal kan beoordelen, deden zij het hele prototypeproces in eigen beheer. Het resultaat was een haarfijn geprinte prototype, die de klant zelfs aanzag voor het eindproduct!

Patiëntspecifieke chirurgische modellen

Een jongen kon zijn arm amper bewegen, doordat na een complexe armbreuk als peuter zijn botten in een abnormale positie waren geheeld. Dit hinderde hem in zijn ontwikkeling en sportambities.

Dankzij een 3D print van de arm, ontdekte Dr. Michael Eames van Orthoderm dat niet de botgroei de beweging hinderde, maar de zachte weefsels. Dit gaf een betere diagnose dan CT of MRI scans.

Het resultaat? Een operatietijd van minder dan 30 minuten, in plaats van vier uur. Een kostenbesparing van bijna € 5.000. Minder ingrijpend, een kortere revalidatietijd en weinig littekens. En een kind dat weer kan sporten.

Corrigerende inlegzolen en orthesen

Complicaties bij de bevalling van Nik zorgden voor een hersenverlamming die resulteerde in loopproblemen. Zijn vader, Matej, moest kiezen tussen een standaard orthese die ontoereikend en ongemakkelijk zou zijn, of een dure op maat gemaakte orthese met een lange levertijd. Daarom maakte hij – samen met fysiotherapeuten – als alternatief een 3D geprinte orthese voor Nik. Hiermee kon hij eindelijk zijn eerste onafhankelijke stappen zetten.

Patiëntspecifieke inlegzolen en orthesen passen beter en leiden tot betere therapeutische resultaten. Dankzij 3D printers is maatwerk mogelijk, sneller leverbaar en bovendien betaalbaarder.

Bioprinting van orgaanweefsels

Traditioneel wordt ernstig orgaanfalen behandeld door transplantatie van donorweefsel. Bioprinting onderzoekers hopen dat te veranderen.

Dr. Pashneh-Tala kweekt aan de Universiteit van Sheffield levende cellen van patiënten op een specifieke structuur van gel. Bijvoorbeeld een buisvormige structuur voor een bloedvat. De structuur zelf breekt geleidelijk af, waarna de levende cellen in de juiste vorm in de patiënt worden geplaatst. Doordat het eigen cellen van de patiënt zijn, wordt afstoting voorkomen.

Eindeloze mogelijkheden

3D printers zijn nu al niet meer weg te denken voor medische toepassingen. Zowel kleine als grote organisaties passen het toe voor betere, snellere, betaalbaardere oplossingen die op maat zijn gemaakt voor de patiënt. 3D printers verleggen de grenzen van wat mogelijk is binnen de gezondheidszorg - en we staan nog maar aan het begin!

MEER WETEN OVER DIGITALISEREN ALS MAAKBEDRIJF?

Naast productontwikkeling zijn er nog veel meer Smart Industry thema's! Wij laten je graag zien welke 11 bouwstenen Smart Industry kent.

Download whitepaper
Picture of Layertec

Layertec

Layertec is jouw vertrouwde 3D printing partner. Van desktop 3D printers tot volledige productie 3D printers, voor iedere toepassing en van kantoor tot in de werkplaats. Door actief met je mee te denken, vinden we de beste oplossing die aansluit op jouw wensen en toepassingsgebieden.

logo

Deze blog is geschreven door Layertec. Onze ambassadeur en ervaren met efficiëntie en duurzaamheid in de maakindustrie. Meer weten? Ga naar layertec.nl.